Social

După sărbătorile cu exces alimentar, basarabenii au început tradiţionala luptă cu kilogramele adunate. Recomandările specialiștilor

După sărbătorile cu exces alimentar, basarabenii au început tradiţionala luptă cu kilogramele adunate. Recomandările specialiștilor

După sărbătorile cu exces alimentar și basarabenii au început tradiţionala luptă cu kilogramele adunate. Unii ridică greutăți alții aleargă prin parcuri, doar-doar vor ajung la forma sportivă de dinainte. Pentru ca efortul depus să fie eficient, specialiştii recomandă o alimentație echibrată și hidratare corespunzătoare.

După zile festive și prea multe delicii, tranziția la un stil de viață sportiv poate fi o misiunea dificilă.

„E foarte important să menţii forma, mai ales în zilele noastre. Mai bine să te duci la sală decât la medic. Dar după sărbători, e greu să revii în formă.”

„La vârsta asta deacum trebuie să mai măsori ce foloseşti, cât mănânci, ce mănânci şi bei şi aşa mai departe. Dar, tottuşi zilele acestea cât a fost întrerupere, se simte în organism.”

Numărul celor care merg la sălile de sport a crescut cu până la 20%. Specialiștii recomandă oamenilor să înceapă antrenamentele pas cu pas.

ALEXEI RAŢĂ, antrenor: „Frecventări sunt şi se măresc mai ales după sărbători. La început e de dorit să facă lin atent, încetişor, nu cu greutăţi mari ca să se deprindă şi să tonifieze muşchii preventiv. Apoi pot să mărească şi greutăţile şi intensitatea.”

Iar pentru că vremea e favorabilă, au fost luate cu asalt și parcurile din Chişinău.

„De toate care erau pe masă. Fac sport să mă simt mai bine, mai relaxat şi mintea să fie mai curată.”

„Aceasta este o practică matinală care se face în fiecare dimineaţă. E un complex care porneşte limfa, fiecare încheqietură de sus până jos şi ceea ce aţi văzut că am făcut la sfârşit sângţele oxigenat l-am dat la creier.”

„Nu am făcut abuz deloc de mâncare. A fot un regim firesc, normal. Fără a ieşi din limitele normale. Activitatea fizică este un obicei deja şi un mod de viaţă.”

Pentru cei ce vor slăbească, totul se face treptat, fără șocuri pentru organism. Ideal ar fi să se slăbească până la 4 kilograme pe lună.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter