Economic

De astăzi, intră în vigoare noile taxe locale pe care trebuie să le achite locuitorii municipiului Chişinău

De astăzi, intră în vigoare noile taxe locale pe care trebuie să le achite locuitorii municipiului Chişinău

De astăzi, intră în vigoare noile taxe locale pe care trebuie să le achite locuitorii municipiului Chişinău. Potrivit proiectului, votat, aseară, de consilierii locali, în timp ce unele plăţi s-au majorat, altele, precum este cea pentru salubrizare, au rămas neschimbate. Noile taxe nu vor avea un efect retroactiv.

În acest an, din taxele locale, în bugetul muncipiului Chişinău se va încasa suma de 387,8 milioane de lei, ceea ce reprezintă 5 la sută din totalul veniturilor la buget.

OLESEA PȘENIȚCHI, şef, Direcția Generală Finanțe, Chişinău: „Având în vedere că în anul 2022, rata inflației a fost de 28,7% și ca să nu punem în situație agenții economici, să nu fie presiune financiară, noi am propus ca această ajustare să fie la nivel de 6%. Această ajustare, pentru bugetul municipal, a costat 67 de milioane de lei”.


Au rămas neschimbate taxele pentru prestarea serviciilor de transport auto pentru călători, pentru posesorii de câini şi pentru parcare. Chiar dacă unii consilieri au cerut să fie scoasă taxa pentru salubrizare, introdusă în 2023, aceasta rămâne în vigoare şi în acest an. Chişinăuienii vor trebui să achite lunar câte 10 lei, la fel ca anul trecut.


TAXE LOCALE NEMODIFICATE Pentru posesorii de câini 120 de lei anual Pentru parcare 35 de lei/ m2 Pentru salubrizare 10 lei lunar


Unii oamenii spun că sunt gata să plătească taxele locale, dar aşteaptă în schimb şi servicii mai calitative.


„Cred că e o taxă normală. Mi-aş dori mai multe coşuri de gunoi în jurul... sau la blocuri, mai ales pentru reciclare, nu un coş comun unde să se arunce tot gunoiul. La bloc chiar... sămbătă şi duminica nu se iau deşeurile, abia luni când se începe săptămâna de lucru. Deci acolo deja. Noi trăim în acest oraş, noi facem ce facem, şi după noi se strânge, eu cred că e foarte ok, nu am nicio obiecţie”.


În schimb, unitățile comerciale și întreprinderile care prestează servicii în Chişinău vor achita taxe mai mari. Plata pentru amenajarea teritoriului, pentru fondatorii întreprinderilor individuale şi gospodăriilor ţărăneşti, a crescut de la 174 la 185 de lei.


TAXA PENTRU AMENAJAREA TERITORIULUI 174 de lei anual 2023 185 de lei anual 2024


Sunt majorate şi taxele pentru staţiile de alimentare cu combustibil. Acestea au crescut cu 5000 de lei, de la 84 de mii la 89 de mii pentru o coloană.


TAXA PENTRU STAŢIILE DE ALIMENTARE 84.000 de lei anual 2023 89.000 de lei anual 2024


Iar taxa pentru agențiile imobiliare va fi cu 700 de lei mai mare faţă de anul trecut.

TAXA PENTRU AGENŢIILE IMOBILIARE 11.000 de lei anual 2023 11.700 de lei anual 2024

Deşi consilierii au propus mai multe amendamente la proiectul privind taxele locale, niciunul nu a trecut de votul majorităţii.

DINARI COJOCARU consilier municipalPSRM: „Eu v-am dat dvs scrisoare cu un şir de propuneri pentru taxele locale, eu nu văd nicio propunere să fie introdusă în proiectul taxele locale”.


OLGA URSU, viceprimar: „De la metodologie nu ne-am abătut. Iar în propunerile pe care le-aţi avut, au fost foarte multe propuneri de acest gen, cu creşteri mult mai mari decât cele pe care şi le-a propus executivul. – Spuneţi la ce am propus eu creşteri… ?”


Şi restaurantele, sălile de jocuri de noroc, cabinetele de înfrumusețare vor achita în acest an taxe mai mari. Noile plăţi vor fi aplicate odată cu aprobarea proiectului de decizie și nu vor avea efect retroactiv.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter