Economic

Uniunea Europeană a oferit granturi de peste 420 de mii de euro pentru susținerea afacerilor competitive de pe ambele maluri ale Nistrului

Afaceri cu suportul UE
Sursa video: TVR MOLDOVA

Uniunea Europeană a oferit granturi de peste 420 de mii de euro pentru susținerea afacerilor competitive din Republica Moldova şi din zona separatistă transnistreană. Firmele selecţionate şi-au primit, astăzi, certificatele de grant. Pe lângă asistența financiară, antreprenorii vor beneficia şi de consiliere pentru a-și extinde activităţile.

Cei 13 tineri care au câştigat concursul "Mentorat în afaceri-Start pentru tineri" vor beneficia de granturi de până la 15 mii de euro. Printre ei este şi Elvira Benderleu. Tânăra are o afacere în nordul Republicii Moldova, specializată în producţia pungilor ecologice. ELVIRA BENDERLEU, beneficiar: "Acum suntem beneficiari ai proiectului finanţat de Uniunea Europeană şi suntem foarte bucuroşi, ceea ce ne va ajuta să dezvoltăm afacerea iniţiată de noi Vom achiziţiona utilaje pentru pungi din spunbond utilaje cu ultrasunet, maşini de brodat, imprimantă cu etichete." Şi Elena Gaibel, din Tiraspol, a reuşit să acceseze fonduri europene prin intermediul aceluiaşi proiect. Femeia îşi propune să-şi extindă producţia obiectelor din lemn şi smoală, o tehnologie nouă utilizată în regiune. ELENA GAIBEL, beneficiar: "Avem în plan să cumpărăm tehnica necesară pentru prelucrarea lemnului, deoarece lemnul este un material foarte pretenţios, care poate fi prelucrat şi manual dar, atunci când ai utilajele necesare, lucrul este simplificat, iar preţul pentru acel obiect este şi mai mic." Printre afacerile susținute de Uniunea Europeană se numără producţia pungilor eco, a cașcavalului artizanal sau cultivarea plantelor aromatice. "Direct vor fi îndreptaţi spre utilaje pentru că aceasta este nevoia la moment care să ne persmită scoaterea unui produs natural şi ecologic. Sunt posibilităţi în ţara noastră de dezvoltare a unui sector şi nişe bune şi cu perspectivă." E. S. JĀNIS MAŽEIKS, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău: "Voi, cu toţii, aţi trecut printr-un proces foarte competitiv pentru a dovedi că ideile dumnevoastră au cel mai mare potenţial şi merită sprijinul nostru. Susţinând iniţiativele dumnevastră, noi, de fapt, susţinem dezvoltarea ţării, a locurilor noi de muncă, veniturile mai mari şi inovaţiile. Acest lucru va avea un impact asupra vieţii oamenilor de pe ambleme maluri ale râului Nistru." De asemenea, în cadrul programului Uniunii Europene au fost acordate granturi de 40 mii euro, fiecare, pentru șase proiecte care se bazează pe cooperarea antreprenorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. ANATOL PALADIE, preşedintele Asociaţiei centrului de consultanţă în afaceri: "Noi ne-am propus cu partenerii din Tiraspol să consolidăm capacitatea apicultorilor şi să-i ajutăm să coopereze mai bine în vederea creării valorii adăugate şi extinderii pieţelor. Vor fi o serie de activităţi de instruire." Datorită sprijinului Uniunii Europene prin programul "Mentorat în afaceri - Start pentru tineri", au fost create 57 de întreprinderi noi și au fost generate peste 300 de locuri de muncă pe malul stâng al Nistrului și în zona de securitate.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter