Social

În Republica Moldova au fost înregistrate patru cazuri de hipotermie

Hipotermie
Sursa video: TVR MOLDOVA

În ultimele zile, odată cu răcirea vremii, în Republica Moldova au fost înregistrate patru cazuri de hipotermie. Potrivit medicilor, cei mai expuşi acestui risc sunt copiii. Medicii îndeamnă părinţii să-şi îmbrace micuţii corespunzător anotimpului, iar în zilele geroase să evite plimbările îndelungate în aer liber.

Hipotermia apare atunci când temperatura corpulului scade sub 36,4 grade. Cei mai sensibili sunt bătrânii şi copiii.

IGOR CALMAŢUI, şef, Secţia Chirurgia plastică reparatorie şi arsuri, Clinica ,,Emilian Coţaga" ":Trebuie ca copilul să fie adus într-o încăpere caldă, se înlătură hainele umede, strâmte şi copilul se înfăşoară într-un cearşaf sau o pătură caldă. Dacă este, într-o pătură electrică, dar să nu fie expus brusc la temperaturi ridicate. Dacă nu este posibil, apropiem copilul de corpul uman, pentru ca să fie transferul de căldură. Dacă este conştient, îi dăm lichide calde, ca ceai, dar nu alcool, nu cofeină."

În cazul unei hipotermii medii sau grave, când temperatura corpului este mai joasă de 32 de grade, oamenii sunt îndemaţi să cheme imediat ambulanţa.

IGOR CALMAŢUI, şef, Secţia Chirurgia plastică reparatorie şi arsuri, Clinica ,,Emilian Coţaga": "În cazurile grave, pacientul poate să fie confuz, apare tremur muscular, cianoză, modificări la cardiogramă."

Pentru a evita cazurile de hipotermie, cea mai banală recomandare este evitarea expunerii îndelungate la temperaturile scăzute şi alegerea hainelor potrivite pentru perioada rece.

"Încălţăm ciuboţelele, fularul la gât, căciuliţa şi eu tot, respectiv, mă îmbrac, nu cumva să îngheţ. Desigur, nu trebuie încălzit că tot e rău pentru sănătate, pentru că transpiră şi după îngheaţă."

"Acum îmi ia mult timp să îmbrac copilul. Îl îmbrac cu ştrampi, ciorapi, căciulă, cu tot ce este necesar. Este sezonul când poate răci şi îmi fac griji. Iar înainte ca să întrăm în şcoală, îl dezbrac de ceea ce e mai gros, pentru că acum în şcoală este cald."

Hipotermiile grave pot duce la degerături. De aceea, pe lângă îmbrăcămintea corespunzătoare, oamenii mai sunt îndemnaţi să nu consume în exces alcool sau substanţe interzise. În aceste cazuri, poate fi afectat centrul termoreglării din creier, iar alcoolul poate crea senzația de căldură.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter