Extern

Atacurile din Crimeea au eliminat jumătate din avioanele de luptă ale flotei rusești de la Marea Neagră și au avut un impact major asupra conducerii de la Kremlin

post-img
Bombardament în Crimeea

Exploziile care au avut loc la baza aeriană Saki din peninsula Crimeea au scos din uz mai mult de jumătate din avioanele de luptă din dotarea flotei rusești de la Marea Neagră, potrivit unui oficial din Occident citat de Reuters.

Baza aeriană de lângă  Novofedorivka de pe coasta de vest a peninsulei pe care Rusia a anexat-o  în 2014 a fost în luna august ținta mai multor explozii.  

Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, a spus că Ucraina  realizează în mod constant „efecte cinetice” mult în spatele liniilor  rusești și că acestea au un impact material asupra capacităților  logistice ale armatei ruse și „un efect psihologic semnificativ asupra  conducerii Rusiei”.  

„Estimăm acum că evenimentele de la aerodromul Saki din 9 august au scos  din uz peste jumătate din avioanele de luptă ale aviației navale a  flotei [rusești] de la Marea Neagră”, a spus oficialul.  

Ministerul britanic al Apărării a anunțat pe 12 august că, în timp ce  doar o fracțiune din flota aeriană a fost distrusă în explozie,  capacitățile aeriene ale marinei rusești au fost serios degradate.  

Oficialul a spus că flota de la Marea Neagră a Rusiei a ajuns acum să  funcționeze precum „o flotilă a pazei de coastă” care, din când în când,  mai efectuează bombardamente, adăugând că încercarea armatei ruse de a  amenința Odesa cu un atac amfibiu a fost împiedicată.  

În general, războiul este într-o fază în care aproape toate operațiunile  militare stagnează, potrivit oficialului. 

„Niciuna dintre trupele celor  două părți nu au destulă forță de luptă concentrată la sol pentru a  afecta în vreun fel cursul războiului”.  

În aceeași săptămână în care Putin l-a demis pe comandantul flotei  rusești din Marea Neagră, înlocuitorul său a anunțat că aceasta urmează  să primească 12 noi nave alături de aviaţie şi vehicule terestre în  2022.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter