Economic

Republica Moldova va cumpăra 15 milioane de metri cubi de gaz pentru completarea rezervelor, ce vor fi păstrate în depozite din Ucraina

Stocuri de gaz
Sursa video: TVR MOLDOVA

Republica Moldova va cumpăra 15 milioane de metri cubi de gaz pentru completarea rezervelor, ce vor fi păstrate în depozite din Ucraina. Decizia a fost luată de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale iar din bugetul de stat au fost alocați 511 milioane de lei. Astăzi, MoldovaGaz a anunţat că a achitat către Gazprom avansul pentru gazul ce va fi livrat Republicii Moldova în luna octombrie.

Gazul va fi cumpărat și livrat în doua tranșe în urma unui contract încheiat între Energocom şi Moldovagaz. Pentru prima tranșă, de 10 milioane m3, prețul de achiziție va fi de 1882 de dolari pentru mia de m³, la care vor fi adăugate costurile de livrare. A doua tranșă de 5 milioane m3, va fi în  octombrie, la un preț de 1058  de dolari mia de m³, preț estimat conform situației din 23 septembrie 2022. Preţul final va fi recalculat după stabilirea preţului de import din luna octombrie.

PREŢUL DE ACHIZIŢIE  GAZULUI

I TRANŞĂ 10 milioane de metri cubi-  1882 dolari / o mie de metri cubi
II TRANŞĂ 5 milioane de metri cuci  – 1058 dolari / o mie de metric ubi

TELEFON VICTOR PARLICOV, expert energetic: „Guvernul a autorizat această achiziţie de gaz pentru a creşte rezerva strategică de gaze pentru situaţii excepţionale. În caz de sistare, limitare a livrării de gaze din Federaţia Rusă. Cel mai preţios gaz este cel care îţi trebuie, atunci când îţi trebuie.”

Șeful de la MoldovaGaz a anunţat că a fost achitat avansul pentru luna octombrie a gazului furnizat de Gazprom. Reprezentanţii ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale susţin că procurarea celor 15 milioane de metri cubi de gaze nu are legătură cu plata datoriilor MoldovaGaz. Experţii economici susţin că preţul de achiziţie este oricum mai mic, decât dacă am fi cumpărat gaz la preţul de la bursă.

TELEFON ION MUNTEANU, expert energetic: „În loc să cumpărăm în următoarele luni la preţ SPOT, care este semnificativ mai mare, cred că această diferenţă care acum este interpretată ca şi păguboasă, se va recupera, nici nu e corect să spunem se va recupera, se va stinge foarte rapid.

Acum, rezerva de gaze naturale a Republicii Moldova este de 35 de milioane de metri cubi. Problema e că Guvernul de la Chişinău nu are un răspuns de la Gazprom privind livrarea de gaze naturale după data de 1 octombrie. Aşa că autorităţile se pregătesc pentru situații imprevizibile, a confirmat vicepremierul, Andrei Spînu. Potrivit acestuia, în octombrie, Republica Moldova ar putea să plătească mai puţin pentru gazul consumat, însă, deocamdată, Gazprom nu a oferit niciun fel de informații.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter