Cultură

Compozitorul Eugen Doga a fost sărbătorit astăzi la Academia de Ştiinţe a Moldovei

Compozitorul Eugen Doga a fost sărbătorit astăzi la Academia de Ştiinţe a Moldovei

Compozitorul Eugen Doga a împlinit astăzi 87 de ani. A primit sute de felicitări de la colegi, discipoli şi politicieni. Iar la Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc un eveniment speial dedicat ilustrului om de cultură.

Printre primii care l-au felicitat pe Eugen Doga a fost preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a mers acasă la compozitor.

Şi angajaţii Poliţiei de Frontieră a Republicii Moldova l-au surprins pe Eugen Doga, printr-un dans deosebit pe notele melodiei "Gingaşa şi tandra mea fiară". Aceasta a fost desemnată de UNESCO a patra capodoperă muzicală a secolului trecut.

Iar la Academia de Ştiinţe a Moldovei, Eugen Doga a fost întâmpinat cu aplauze şi cu o suită de melodii semnate de el.

EUGEN DOGA, compozitor:  “Pentru mine azi e sărbătoare şi nu dublă, dar multiplă. Eu am fost primul copil la mama, am apărut în lumea asta la 1 martie şi, în general, în viaţa mi-a mers. Tot timpul am avut norocul de a avea alături prieteni, prieteni foarte buni, nu mulţi, dar pe care i-aş pune alături de icoană.”

ION TIGHINEANU, academician, preşedinte, Academia de Ştiinţe a Moldovei:  “Bunele tradiţii le facem noi, toţi împreună, aşa că maestrul ne dă întâlnire şi azi la un mărţişor inedit, un cadou de suflet pe care ni-l oferă cu toată generozitatea, convingându-ne atâta oară că muzica învinge durerea, prin muzică vom depăşi multe probleme şi necazuri.”

Cercetătorii au lansat şi o carte dedicată lui Eugen Doga, iar pe ecrane a fost proiectat un film mai vechi, regizat de Emil Loteanu. Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Râbnița. A absolvit Colegiul de Muzică "Ștefan Neaga", Conservatorul și Institutul de Arte "G. Musicescu" din Chișinău. Este autorul unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de film şi de teatru.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter