Extern

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a mers la Kiev pentru a confirma sprijinul Washingtonului față de Ucraina. Oficiali ucraineni, demiși după acuzații de fraudă. Forțele ruse au bombardat o parcare din Herson

post-img
Lloyd Austin, Volodimir Zelenski

Secretarul de stat al Apărării, Lloyd Austin, a sosit la Kiev pentru a confirma sprijinul Washingtonului făță de Ucraina. El s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și a spus că atât Statele Unite, cât și aliații săi vor continua să susțină Ucraina în războiul dus cu invadatorii ruși. Analiștii politici subliniază că vizita lui Lloyd Austin este gura de oxigen pentru Ucraina, într-un moment în care atenția lumii este atrasă de războiul dintre Israel și teroriștii Hamas.

 


Secretarul american al Apărării a ajuns la Kiev cu trenul, așa cum procedează toți demnitarii străini, din motive de securitate. Șeful Pentagonului a avut o întrevedere cu președintele Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Vă mulţumesc pentru această întâlnire şi pentru vizita dumneavoastră. Este un semnal foarte important pentru Ucraina. Suntem recunoscători Statelor Unite pentru modul în care sprijină poporul nostru. Vă mulţumim.

Vizita lui Lloyd Austin a avut loc într-un moment în care armata ucraineană a înregistrat mici progrese pe frontul din est.

Lloyd Austin, secretarul american al Apărării: Mesajul pe care vi-l aduc, astăzi, domnule preşedinte, este că Statele Unite sunt alături de dumneavoastră, vom rămâne alături de dumneavoastră pe termen lung. Ceea ce se întâmplă aici în Ucraina, nu doar că priveşte Ucraina, ci priveşte restul lumii. În mod sigur contează pentru Statele Unite ale Americii.

Chiar în timpul vizitei șefului Pentagonului în Ucraina, forțele rusești au bombardat o parcare din orașul Herson și au ucis doi oameni. Autoritățile ucrainene au demarat o anchetă pentru crime de război în urma acestui bombardament.

În aceeași zi, doi înalți oficiali responsabili pentru protecția cibernetică au fost demiși din funcții din cauza acuzațiilor de fraudă. Potrivit unui oficial al guvernului, ar fi vorba despre șeful serviciului pentru comunicații speciale de la Kiev și de adjunctul acestuia. Ei ar fi implicați într-o tentativă de fraudare a aproape două milioane de dolari.

Între timp, Polonia s-a arătat solidară cu Finlanda, care și-a închis jumătate din punctele vamale cu Rusia pentru a opri valurile de migranți ilegali care ar fi fost instigați de Moscova.

Andrzej Duda, preşedintele Poloniei: La frontiera cu Rusia, Finlanda se confruntă cu un fenomen similar cu care ne-am confruntat aici încă din 2021. Cu alte cuvinte, este un atac hibrid la frontiera Finlandei, care se desfăşoară prin aducerea unor grupuri de migranţi la graniţă.

Pe de altă parte, naționalistul rus Igor Girkin, care este arestat și își așteaptă procesul în care este acuzat de incitare la extremism, a anunțat că intenționează să candideze la alegerile prezidențiale din Rusia, din martie anul viitor. Asta deși Girkin consideră scrutinul o mascaradă pentru că se știe dinainte câștigătorul - Vladimir Putin. El a spus că participarea la campania electorală din Rusia e ca și cum s-ar așeză la masa de cărți pentru a juca împotriva unui trișor.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter