Extern

Tribunalul Camerei Internaţionale de Comerţ interzice Gazprom să apeleze la instanţele ruseşti pentru disputele cu companiile europene

post-img
Gazprom

Un tribunal al Camerei Internaţionale de Comerţ (ICC) a interzis grupului Gazprom să continue în Rusia procedurile judiciare împotriva CEZ, a anunţat compania energetică din Cehia, transmite Reuters, transmite Agerpres.

floare carpet

Într-un comunicat publicat joi seara, CEZ a informat că Tribunalul ICC a admis cererea conform căreia disputele dintre companii trebuie rezolvate conform procedurii de arbitraj ICC şi nu în instanţele ruseşti, scrie G4Media.

În februarie 2023, CEZ a solicitat compensaţii de aproximativ un miliard de coroane (44 milioane de dolari) de la Gazprom în urma livrărilor de gaze din 2022 mai scăzute decât era stipulat în contracte, în contextul efectelor invaziei Ucrainei de către Rusia.

Compania rusă de stat Gazprom a intentat procese luna trecută atât CEZ şi altor firme, cu scopul mutării acţiunilor în instanţă în Rusia, de la instanţele arbitrale internaţionale.

În comunicat, CEZ a precizat: „Tribunalul a aprobat solicitarea noastră, confirmând că disputele dintre companii trebuie rezolvate conform procedurii de arbitraj ICC şi nu în instanţele ruseşti”.

Reprezentanţii Gazprom nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta informaţia.

floare carpet

Un tribunal rusesc a decis miercuri să interzică companiei austriece OMV Gas Marketing and Trading GmbH să demareze la Stockholm o procedură de arbitraj contra diviziei de export a Gazprom.

Tribunalul a ameninţat că va amenda OMV cu 575,2 milioane de euro în cazul în care compania austriacă merge mai departe cu procedura de arbitraj în tribunale din afara Rusiei. OMV a precizat că consideră ilegitime acţiunile în instanţă din Rusia.

Cehia era aproape complet dependentă de aprovizionarea cu gaze din Rusia, în special prin gazoductul Nord Stream şi prin Germania, până în 2022, când Rusia a redus livrările, pe fondul deteriorării semnificative a relaţiilor cu Occidentul. Autorităţile de la Praga au înlocuit gazele ruseşti cu alte surse.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter