Justiție

Interviurile Telejurnalului. Ilie Chirtoacă: Eşecul adunării generale a judecătorilor

post-img
Ilie Chirtoacă
Sursa foto: tvr

Bună ziua şi bine v-am regăsit la Interviurile Telejurnalului. Discutăm cu Ilie Chirtoacă, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova. Buna ziua şi vă mulțumim că aţi acceptat invitația noastră. Discutăm despre situaţia din justiţie. A fost o săptămână plină de evenimente şi vreau să facem puţină lumină. Începem cu Adunarea Generală a Judecătorilor, a avut loc ieri. Dvs. ați fost acolo prezent. Cum a avut loc această adunare pentru că a fost cvorum, dar nu avem decizii.

ILIE CHIRTOACĂ preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova
Centrul de Resurse Juridice din Moldova merge să monitorizeze adunările de prin 2012. Am observat ceva diferit de datele trecute. Evident, perioada în care a fost lipsă adunării, şi credem că s-au adunat foarte multe probleme. Am simţit că ofurile din justiţie urmau a fi spuse anume această adunare. Am fost impresionat de cvorumul acestei adunări, peste 330 de judecători, din 425, adică mai mult de 2/3 lucruri care nu se întâmpla anterior, ceea ce vorbește despre faptul că şi Ne bucură acest fapt că judecătorii s-au mobilizat. 

Existau riscuri şi se vorbea că sunt judecători care nu-şi doresc ca această adunare să aibă loc. Dar e adevărat că adunarea nu a fost rezultativă în partea de alegere a noilor membri şi aici e cel mai mare regret. Probabil că judecătorii încă nu s-au mobilizat pentru a-i alege pe cei care să îi reprezinte. Chiar dacă au dispus că vor adopta o rezoluţie au adoptat doar decizia de a adopta o rezoluție. Pe alocuri, această adunare a fost haotică.

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: „Până la urmă, am avut o încercare eșuată, nu avem nici un rezultat şi a fost amânată tocmai pentru 28 aprilie, este practic o lună jumătate. Se tărăgănează.”

ILIE CHIRTOACĂ preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova: „Personal, nu aş spune că este ceva critic dacă în aceste 28 zile, 1 lună există o forță motrice care împinge din urmă sistemul şi, dacă sistemul consideră că măsurile actuale: vetting-ul, prevetting-ul sunt măsuri proaste, atunci în această lună dacă sistemul produce soluţii alternative care le prezintă judecătorilor, societății, şi sunt gata să şi le asume, de ce nu? 

Cer ce am văzut din adunarea judecătorilor de ieri este că multă lume nu e mulțumită de ce se întâmplă în prezent dacă ele nu se întâmplă între timp, până atunci nu ştiu, cred că Guvernul şi Parlamentul să meargă înainte cu reformele propuse, dacă cei din interior nu propun ceva mai bun. Eu cred că această lună de zile poate fi utilizată de către judecători pentru discuţii sincere cu colegii lor. 

La adunarea judecătorilor putini dintre ei au fost autocritici, mai degrabă au împărțit săgeți către ceilalți. Persoanele care au promovat evaluarea extraordinară cred că ei sunt cei care trebuie să-şi asume aceste leadership şi să meargă să convingă colegii săi pentru că la adunare am văzut că mulţi dintre cei care au dăunat sistemului anterior, au continuat să tragă sforile şi la această adunare, din păcate.”

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: „Rămânem la subiect şi vreau să ne referim la acel mecanism votat de parlament care prevede că dacă judecătorii nu se pot convoca ei, intervine ministrul justiţiei. Subiectul a fost controversat şi unii experți spuneau că va fi un precedent periculos.”

ILIE CHIRTOACĂ preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova: „Aceeași adunare a mai spus un lucru foarte interesant. Judecători au blamat politicul pentru faptul că subminează independență, in același timp, tot colegii lor sunt cei care au plecat în demisie şi nu au soluționat contestațiile. Acelaşi lucru cu această măsură alternativă. 

Ce s-a întâmplat de fapt. Cei de la CSM, consiliu actual a spus că îşi dă demisia care a oduă zi nu era cine să spună când e următoare adunare. Când sistemul nu a lăsat loc pentru o altă soluţie, atunci a intervenit guvernul în cazul in care nu e nimeni care să deschidă uşa la o casă care a părăsit-o, e închisă şi au luat cheile cu ei.Sistemul practic ia impus. Nu e o soluţie foarte fină însă eu nu imi imaginez ce altceva ar fi. Ar fi un blocaj total.”

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: „De fapt avem un blocaj la Comisia de Pre-Vetting. Vedem un blocaj cauzat de contestații. Nu are cine să le examineze.”

ILIE CHIRTOACĂ preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova: „Sunt cei care sunt colegii lor, care trebuiau să vină în 10 zile. Judecătorii dina cel panel mandatat pitea să fie ultima redută, să anuleze şi să plece. Însă ei nici măcar nu au avut curajul să-şi asume nici asta. Tot colegii lor i-au sabotat.”

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: „Credeţi ca acest proces va fi prelungit pentru a nu permite ca Republica Moldova să aibă funcţionale CSM și CSP?”

ILIE CHIRTOACĂ preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova: „Sunt sigur că şi-l doresc, dar pe condițiile proprii. Adică, ei să fie cei care dictează, cei care să-şi aleagă membrii, lucru normal, doar că nu s-a întâmplat de 4 ani şi judecătorii nu s-au mobilizat motiv pentru care şi să joace un rol pro-activ aici.”

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: „Care sunt urmările acestui val de demisii a magistraților? Pentru sistem in primul rând. In al doilea rând din punct de vedere financiar, deoarece știm ca judecătorii CSJ primesc o indemnizație de concediere.”

ILIE CHIRTOACĂ preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova: „Da, plecarea la această etapă presupune mai multe beneficii.”

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: „Dar avem blocarea activității instantelor.”

ILIE CHIRTOACĂ preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova: „Da, şi va suferi cetăţeanul care merge în instanţă să-şi adjudece ceva. Sigur că acest blocaj şi-l pot asuma cei care pleacă.”

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: „Care credeți, care sunt de fapt motivele reale ale acestor demisii pe banda rulantă?”

ILIE CHIRTOACĂ preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova: „Evaluarea externă, similar cu procesul de pre-vetting. Presupune sancţiuni, respectiv nu neapărat toţi sunt de acord cu acest lucru. Plecare acum înseamnă plecare safe. Am pensie specială, indemnizaţie reputaţie ireproşabilă.”

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: „De ce atâta teamă de vetting, evaluarea externă?”

ILIE CHIRTOACĂ preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova: „5 din 28, adică 20%, adică 2 oameni din 10 nu au trecut evaluarea. Merge si verifică bănuții acumulați. Au dat peste 1000 de întrebări la candidați. La unele întrebări, unii judecători nu pot răspunde aşa încât să fie convingători.”

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: „Toate aceste acţiuni au loc în contextul reformei, de ce atţt de greu vedem rezultatele? Se vorbeşte de ani, fiecare guvernare care a venit la putere a fluturat cu aceste promisiune, însă nu vedem multe progrese. De ce atât de greu se mişcă carul din loc? ”

ILIE CHIRTOACĂ preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova: „Pentru că au existat politicieni, oligarhi care au influențat multe procese in Moldova. Nu au fost singuri dar prin intermediul unor oameni, pentru că exista încă putina valoare pentru principii, integritate. 20 de ani s-a mers pe compromisuri, nu se întâmplă pe merit, da şi atunci sunt abuzuri, iar acestea au existat in serviciul public, inclusiv în sistemul judecătoresc.
Acum lucrurile un pic s-au schimbat, modalitățile prin care au loc aceste verificare. da, cuvântul reformă a devenit o batjocoră, dar probabil asistăm la începutul unei reforme veritabile. Alte măsuri, nu au dat rezultate şi asta nu o poate nega nici un judecător.”

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: „Aşa sau altfel, trebuie să facem reforma pentru că este una dintre condiționalități UE pentru a trece la lansarea negocierile de aderare. Nu avem încotro.”

ILIE CHIRTOACĂ preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova: „Cei din UE nu pot condițiile de dragul condițiilor. Ei cunosc foarte bine situaţia. Nu poţi trişa, nu poţi face modificări cosmetice de asta este în condiţiile UE, 5 din 9 sunt dedicate justiţiei şi dacă noi ne dorim cu adevărat să trăim mai bine peste 10, 15 ani trebuie să le îndeplinim, vrea asta sistemul judecătoresc de azi s-au nu.”

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: „Domnul Chirtoacă, vă mulţumim foarte mult pentru acest interviu. Doamnelor şi domnilor, aici punem punct interviului. La revedere! ”

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter