Republica Moldova se va alinia la sancțiunile europene impuse Rusiei ca urmare a invaziei în Ucraina. Anunţul a fost făcut astăzi de ministrul de Externe, Nicu Popescu, care a precizat că se face o evaluare amplă a modului în care Chişinăul poate respecta măsurile restrictive impuse de Uniunea Europeană.
NICU POPESCU ministrul de Externe al Republicii Moldova: „Poziția noastră este absolut clară, rata noastră de aliniere la sancțiunile va creşte vizibil, rapid şi va crește în viitorul apropiat. În UE există 38 de regimuri de sancțiuni, dintre acestea Republica Moldova se aliniază la 21 de regimuri de sancțiuni. La această etapă, Republica Moldova nu se aliniază la 10 regimuri de sancțiuni, dar această cifră va diminua în viitorul foarte apropiat”.
Anunţul ministrului de externe vine după ce Moscova a avut o reacție violență după adoptarea Declarației Parlamentului Republicii Moldova cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.
COMUNICATUL MINISTERULUI RUS DE EXTERNE
Sursa: http://mid.ru
„Pe 2 martie, Parlamentul de la Chișinău a adoptat o rezoluție antirusească … similare celor publicate anterior de structurile europene și euroatlantice și de țări individuale din UE și NATO. Procedând astfel, deputații s-au solidarizat cu cele mai odioase declarații ale manipulatorilor lor occidentali”
În același comunicat, Moscova acuză Chișinău că închide ochii la încercările regimului de la Kiev de a submina situația din regiunea transnistreană. Deputaţii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor susțin că, mesajele tensionate vin, de fapt, tot din Republica Moldova.
GRIGORE NOVAC deputat BCS: „Noi am văzut mai multe ieşiri si declarații neinspirate, deocheate, numiţi-le cum vreţi ale celor care spuneau că pe Nistru trebuie de pus gard, nu ştiu. Sunt şi elemente tulburi pe malul stâng. Opinia mea este că ar trebui şi ai noştri şi ai lor să renunţe la această retorică distructivă pentru că malul stâng a fost, este şi trebuie să fie parte componentă a Republicii Moldova”.
Analiștii politici susţin că este o reacţie firească a Kremlinului, după aprobarea declaraţiei, iar autorităţilor ruse nu le-a plăcut niciodată să li se spună adevărul.
NICOLAE NEGRU analist politic: „E un document care într-un fel zice adio Federației Ruse, de despărțire de separare a drumurilor noastre fiindcă nu poţi întreține relații cu un stat criminal. E într-un fel şi rechizitoriu la adresa Rusiei din partea Republicii Moldova pentru că a fost primele care a fost agresată, invadată de Rusia în războiul de pe Nistru, în 1992”.
IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „E un comportament tipic al unui imperiu în decadență care nu se poate lăsa de apucăturile vechi, expansioniste. Nu suntem noi unica excepție. Priviți Georgia, Ucraina, e o încercare omniprezentă de a crea conflicte, zone de instabilitate”.
LILIAN CARP deputat PAS: „Aceasta este politica Federației Ruse care a fost şi este de la căderea Uniunii Sovietice când au fost create zone gri precum este Transnistria, Abhazia, Osetia, Crimeea, Doneţk, Lugansk prin care încearcă să-şi mențină sfera de influența în aceste state. Nimic nou sub soare”.
Reamintim că, la sfârşitul lunii februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a revocat un decret din 2012 în care era stipulat că soluţionarea conflictului transnistrean trebuie să se facă pe baza respectării suveranităţii Republicii Moldova.
Anterior, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a declarat că a informat preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, despre planurile Kremlinului de a deturna puterea de la Chişinău, prin proteste violente şi chiar atacuri ale unor instituţii de stat cu luări de ostatici.