Autoritățile sanitare din Republica Moldova sunt în alerta după ce, săptămâna trecuta, peste 2200 de basarabeni au fost diagnosticaţi cu virusul Covid-19. Este o creştere cu 60% față de săptămâna anterioară, iar specialiştii se așteaptă ca numărul de cazuri să crească şi în următoarea perioadă. Vaccinul ramâne cea mai utilă măsură de prevenire a îmbolnăvirii.
Media vaccinărilor in acest an este de sub 200 de persoane pe săptămâna. Cine a trecut prin boala a învățat riscurile, dar mai sunt și foarte multi cetățeni care ignoră pericolul si nu au grija de sănătatea lor.
„Creşte numărul de bolnavi şi din această cauză am decis. Eu am fost bolnavă şi eu m-am simţit foarte rău şi nu mai vreau să trec prin ceea ce am trecut. Mi-a fost foarte rău.”
„-Dumneavoastră intenţionaţi să vă vaccinaţi?
–Nu!
– De ce?
– Nu m-am vaccinat şi am trăit până acum”.
Este dovedit ca vaccinul previne cazurile grave de Covid. Cu toate acestea, din cauza numărului mic de solicitări si a condițiilor speciale in care trebuie păstrat vaccinul, medicii fac liste de așteptare sau redirecţionează cazurile.
TATIANA JANTUAN, medic de familie: „Până la majorarea cazurilor, noi am vaccinat o dată în săptămână, pentru că noi avem flacoane cu şase doze. Dar, fiind în asociaţie, la noi nu rămân pacienţi nevaccinaţi. Dacă noi nu avem şase cerinţe de vaccinare noi trimitem pacienţii la CMF nr.1 sau CMF nr.3.”
Dacă în centrele de vaccinare bate vântul, în cele de testare, sunt zeci de pacienţi in fiecare zi. Doar săptămâna trecută, in Republica Moldova, s-au făcut peste 10 mii de teste. 20% dintre ele au fost pozitive.
SVETLANA MATCOVSCHI, asistent medical: „Azi de exemplu am prelevat 14, dintre ei erau cinci pozitivi. Ieri am prelevat 13 şi erau şase pozitivi. Adică numărul de pacienţi creşte în fiecare zi. Dacă e testul pozitiv îndreptăm la medicul de familie şi îi dă tratament. Dacă este în stare oleacă mai gravă chemăm ambulanţa.”
Specialiștii Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică susțin că suntem la începutul unui nou val de infectări iar noua variantă FLiRT s-ar face responsabilă de creșterea numărului de cazuri.
ALINA DRUC, medic epidemiolog, ANSP: „Variantele FLiRT au transmisibilitate mai crescută comparative cu variantele anterioare. De asemenea nu uităm că suntem în luna august, acum când populaţia este în mişcare, în perioada estivală, când ne ducem des peste hotare. Este o interacţiune mai densă între populaţie, respectiv asta duce la creşterea numărului de cazuri.”
Cetățenii sunt îndemnați să respecte masurile de prevenire – păstrarea distanței sociale, igiena personala, evitarea locurile aglomerate. Vaccinarea e cea mai sigură și este gratuită.