Interviurile și Reportajele Telejurnalului

Interviurile Telejurnalului. Aşteptările şi provocările sportivilor basarabeni la Jocurile Olimpice de la Paris

post-img
Echipa Olimpică a RM

ADRIAN SĂU, jurnalist, TVR MOLDOVA: "După trei ani de muncă asiduă, perseverență și devotament, cei mai buni sportivi din întreaga lume se vor confrunta la Jocurile Olimpice din Franța. În mai puțin de o săptămâna, toată atenția va fi țintită asupra orașului Paris, unde se va da o luptă crâncenă pentru ca visul fiecărui sportiv să devină realitate. La câteva victorii distanță de a urca pe podiumul olimpic se află și 26 de sportivii din Republica Moldova, care vor concura la Olimpiadă. În acest an, Echipa Olimpică a țării este mai puternică ca niciodată, având în lot campioni europeni și mondiali, cu zeci de medalii valoroase în palmares."

ZFR

 


NICOLAE JURAVSCHI, președinte, Comitetul Olimpic și Sportiv, Republica Moldova: "Suntem acum într-o perioadă favorabilă, din punct de vedere a calificărilor. Avem 26 de sportivi. La ediția precedentă, am fost cu 21. Este clar că se pune accent pe calitatea pregătirii ca să evoluăm cu succes. La câteva probe de sport, avem deja câțiva sportivi cu rezultate remarcabile, demonstrate la competiții importante. Unii dintre ei sunt deja la a doua sau a treia ediție olimpică, asta tot este un plus, în comparație cu sportivii care sunt la prima ediție și încă nu cunosc atmosfera olimpică. Chiar dacă ai speranțe, situația se formează astfel încât el nu poate, pur și simplu, să se mobilizeze într-un așa mod precum ar avea potențialul să o facă. Toți vor medalii. Vrem și noi locuri premiante, vrei mai mulți sportivii în primii zece. Dar, vreau să fiu înțeles corect, Jocurile Olimpice sunt incomparabile. Nu poți compara Campionatele Europene și Mondiale cu Jocurile Olimpice. De aceea, în prezența sportivilor, eu mai puțin fac aluzie la medalie. Da, noi îi încurajăm și ne străduim să fie o atmosferă bună de susținere, dar nu îi poți impune direct. Nu le poți pune sarcina: "Tu ești obligat să aduci medalie!"."

SPERANŢE MARI

NICOLAE JURAVSCHI, președinte, Comitetul Olimpic și Sportiv, Republica Moldova: "În primul rând, avem la lupte bun sportivi, la judo, la canoe. La tir cu arcul este Dan Olaru, un sportiv experimentat. Este și Marin Robu de la haltere. Sunt sportivi de elită. Eu clar că aștept de la Sergiu Tarnovschi un rezultat remarcabil, aștept de la Anastasia Nichita, de la Denis Vieru, aștept de la același Marin Robu. Avem vreo 6-7 sportivii care dacă vor depune maximum efort, atunci trebuie să ne așteptăm la podium. Dacă va fi invers, atunci ceva nu s-a reușit, ceva nu am făcut noi bine sau ceva nu au făcut ei bine în timpul probei olimpice. Deci, este clar că tindem și vrem să avem podiumuri. Dar, cunoașteți care este situația. La Jocurile Olimpice participă 207 țări, dintre care aproximativ 70-80 prind podiumul, celelalte rămân fără. Noi am reușit asta, practic, la toate edițiile, în afara de Atena, când am avut două locuri de patru. Este clar că, dacă avem mai mulți olimpici decât la ediția precedentă, așteptăm și un rezultat mai bun. De aceea, cu toată modestia, dar așteptăm medalii, desigur."

DELEGAȚIA REPUBLICII MOLDOVA LA PARIS

NICOLAE JURAVSCHI, președinte, Comitetul Olimpic și Sportiv, Republica Moldova: "Din câte persoane este compusă Echipa Olimpică a Republicii Moldova? 70-71 de persoane vor fi prezente. Sportivii care evoluează în prima jumătate a Jocurilor Olimpice pleacă și, în locul lor, pe baza acreditărilor transferabile, vin alți antrenor, la alte probe de sport. Ca să fiu mai succint, la proba de hipism, dar așa este protocolul, noi aducem șapte persoane, unul are grijă de cal, altul este medic, mai este un șofer. Fix așa este și la lupte. La lupte avem nouă antrenori, conducerea, plus maseur pentru sportiv. Așa și la alte probe, chiar dacă este un sportiv calificat. Ne străduim ca să fie doi sau trei antrenori.
Acum s-a dublat numărul de antrenori și a staff-ului tehnic pentru a susține olimpicii. Dacă vorbim despre maseuri și medicii, noi la edițiile precedente aveam câte unul de fiecare, acum avem șapte."

ALEXANDRA MÎRCA ȘI DAN OLARU VOR DEFILA CU TRICOLORUL

NICOLAE JURAVSCHI, președinte, Comitetul Olimpic și Sportiv, Republica Moldova: "Ne spuneți, cine va fi portdrapelul și de ce sunt ei aleși să defileze cu steagul?Acum, la început, în primele zile de concurs, o să avem vreo zece sportivi prezenți din 26. Ceilalți au solicitat să vină fie pe 28, fie pe 30 sau chiar și pe doi august. În acest context, actualmente, din toți cei mai valoroși sunt Dan Olaru și Alexandra Mîrca, mai ales că ei sunt experimentați. A fost o decizie unanimă la Comitetul Executiv ca ei să fie portdrapel. Eu cred că Dan merită. Sunt sportivi care au demonstrat valoare și atitudine către olimpism."

ECHIPAMENTUL OLIMPIC AL REPUBLICII MOLDOVA

NICOLAE JURAVSCHI, președinte, Comitetul Olimpic și Sportiv, Republica Moldova: "În ce echipament vor evolua sportivii la Jocurile Olimpice? Tradițional, noi avem acord cu o companie spaniolă, care ne-a oferit niște prețuri bune. Ce ține de gală, parada și ceremonia de deschidere și închidere, va fi câte o ținută de la o companie din România. Cine a răspuns de design? Am ales din gama companiei. Nu este așa pentru prima dată, mereu așa a fost. La edițiile precedente a fost la fel. Nu ne-am permis niciodată să facem cu design-ul nostru. La asta trebuie de lucrat un an sau doi. Nu se rezolvă într-o ședință de zece minute. Noi trebuie să ne gândim și să identificăm echipamente cu coloritul nostru național. Trebuie să facem 300 sau 500 de seturi, pentru a le oferi tuturor loturilor. Să avem o față serioasă. Atunci când procurăm câte 50-60 de seturi, nimeni nu le confecționează în baza coloritului tău, cu design special.n  Este necesar ca noi, în pofida tuturor greutăților economice, să implicăm persoane care cunosc subiectul vestimentar și să facem un set de echipamente sportive, de gală. Cât costă să îmbraci un sportiv la Olimpiadă? Ținuta de gală, împreună cu cea sport, costă aproximativ 500 de euro întregul set. Acești bani de unde sunt? Banii vin de la sponsori. Nu sunt bani publici. Am încercat să găsim soluții. Îi avem pe partenerii noștri. Am rugat și Comitetul Internațional Olimpic să ne ajute, dar la CIO nu există așa o programă pentru vestimentație și a fost mai dificil."

VIZITA PREȘEDINTELUI ÎN SATUL OLIMPIC

NICOLAE JURAVSCHI, președinte, Comitetul Olimpic și Sportiv, Republica Moldova: "Din câte cunosc, în premieră, președintele țării va efectua o vizită în satul olimpic. Despre ce este vorba? Da, doamna președinte va efectua o vizită în satul olimpic și va fi și la deschiderea Jocurilor Olimpice. Este o invitație oficială de la Comitetul Organizatoric a președintelui Comitetului Internațional Olimpic și a președintelui statului francez, Emmanuel Macron. Noi am venit cu inițiativa ca pe 26 iulie, în timpul zile, să facă o vizită în satul olimpic, pentru a face cunoștință cu condițiile de acolo, sistemul de alimentație, tot ceea ce este. Vreau să vă spun că nu doar la noi se va întâmpla așa ceva. Multe state fac așa. Este un lucru bun pentru a încuraja sportivii și antrenorii."

MILIOANE PENTRU MEDALIILE OLIMPICE

NICOLAE JURAVSCHI, președinte, Comitetul Olimpic și Sportiv, Republica Moldova: "Cu siguranță ați văzut premiile promise de Guvern, în cazul în care sportivii ajung în Top-8 la Olimpiadă. Ce părere aveți despre aceste sume?"

PREMII PENTRU JOCURILE OLIMPICE

Medalia de AUR - 3 milioane de lei
Medalia de ARGINT - 2,6 milioane de lei
Medalia de BRONZ - 2 milioane de lei
Locurile IV și V - 600 de mii de lei
Locul VI - 400 de mii de lei
Locul VII - 300 de mii de lei
Locul VIII - 200 de mii de lei


NICOLAE JURAVSCHI, președinte, Comitetul Olimpic și Sportiv, Republica Moldova: "Sunt premii foarte valoroase, foarte bune. Sportivii înțeleg și cunosc aceste lucruri. Poate unora le pare puțin, dar dacă să comparăm, noi suntem printre țările cu o remunerare destul de avantajoasă."

JURAVSCHI: E NEVOIE DE CONCENTRARE ȘI DEDICAȚIE

ADRIAN SĂU, jurnalist, TVR MOLDOVA: "Aveți un sfat pentru sportivi înainte de Jocurile Olimpice?"

NICOLAE JURAVSCHI, președinte, Comitetul Olimpic și Sportiv, Republica Moldova:  "Aici trebuie concentrare și dedicație maximă. Ca de obicei, din punct de vedere psihologic, este bine să nu atragi atenția la lucrurile nefavorabile și negative. Trebuie să te concentrezi pentru rezultat. Și, de ce nu, să se mândrească că reprezintă Republica Moldova, o țară care este în parcurs de integrare europeană, cu dorința poporului nostru de a ajunge în familia europeană. Printre altele, sportul contribuie foarte mult. Poate nu toți recunosc acest lucru sau nu îl observă. Dar atunci când apar medalii, apar campionii, o mare partea a globului află, poate, în premieră, despre Republica Moldova. Este un lucru foarte pozitiv."

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter