Cultură

Sărbătoare importantă pentru creştinii ortodocşi, care celebrează Rusaliile, numită în popor şi Duminica Mare. În biserici s-au oficiat slujbe, iar oamenii şi-au împodobit casele cu crengi de nuc sau de tei

Sărbătoare importantă pentru creştinii ortodocşi, care celebrează Rusaliile, numite în popor şi Duminica Mare. În biserici s-au oficiat slujbe, iar oamenii şi-au împodobit casele cu crengi de nuc sau de tei

E duminica Rusaliilor, o sărbătoare importantă în calendarul creştin ortodox. Pe la porţi şi în case, oamenii şi-au pus ramuri de tei şi de nuc, iar unii au aşternut pe jos un covor din plante - mentă sau corovatic. Mulţi credincioşi şi-au început ziua la biserică, la sfânta liturghie.

"Pentru pace în lumea asta, să se termine odată nenorocirea care a venit asupra poporului ucrainean şi al nostru, moldovenesc. Noi aşteptăm sărbătoarea asta! Să coboare sfântul duh peste noi toţi, să ne lumineze minţile."

"Sănătate copiilor mei numai, căci sunt în drum şi Dumnezeu să-i ajute să ajungă cu bine, cu sănătate."

Mulţi oameni au venit în locaşurile sfinte cu ramuri de tei sau de nuc, dar şi cu corovatici, o plantă care înfloreşte de Duminica mare. Toate sunt sfinţite, după care sunt puse la porţi sau la intrarea în casă.

"Am pus crenguţe. Ieri chiar am fost la cimitir, la mormânt la părinţii mei, am făcut ordine, am pus flori vii, am aprins lumânarea, le-am pus crenguţe şi lor."

"Am pus începând de la portiţă, de la uşa din bloc până în toate odăile care sunt. Tuturor oamenilor credincioşi din lume, să fie sănătoşi şi să ne rugăm permanent, nu numai în ziua de duminică."

Totuşi, pentru creştini, cea mai importantă e rugăciunea de dimineaţă, la fel ca faptele bune care trebuie făcute nu doar în zile de sărbătoare.

"Părinţii noştri, la aşa sărbători, aprindeau candelele în toate camerele. Patru camere erau, aprindeam candelele şi veneam la biserică. Stăteam toţi până la urmă, ne aşteptam unii pe alţii, ne duceam acasă, sfânta nafură, aghiazmă şi apoi ne aşezam toţi la masă şi cântam cântările bisericeşti."

"Este un prilej minunat pentru a spune unul altuia cuvinte frumoase, cuvinte pline de energie pozitivă, cuvinte pline de har. Bunul Dumnezeu ne răsplăteşte după gândurile, cuvintele şi faptele noastre, care trebuie să fie tot timpul în armonie."

VLAD MIHĂILĂ, preot, Mitropolia Basarabiei: "În această zi s-a constituit biserica creştină. Ceea ce mântuitorul a lăsat nouă, prin ucenicii şi apostolii săi ca frângerea pâinii să fie în amintirea lui. De aceea şi astăzi, la sfânta liturghie se săvârşeşte această sfinţire a pânii şi vinului care este sângele şi trupul mântuitorului Isus Hristos, simbolic, dar este cu sfinţenie"

Duminica Pogorârii Duhului Sfânt sau Rusaliile este una dintre sărbătorile împărătești ale Bisericii Ortodoxe şi este sărbătorită la 50 de zile după Paști.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter