Social

Ministerul Culturii a semnat un angajament care prespune alinierea turismului la standardele europene

Turism ecologic
Sursa video: TVR MOLDOVA

Ministerul Culturii din Republica Moldova își dorește un turism mai prietenos cu mediul înconjurător și cu un impact social şi economic pozitiv. A fost semnat și un angajament care prespune alinierea la standardele europene. Proiectul va primi susţinerea USAID şi a Consiliului Global pentru Turism Sustenabil.

Turismul generează aproape 8% din toată amprenta de dioxid de carbon la nivel global. Mai multe ţări şi-au luat angajamentul ca turismul să fie mai prietenos mediului înconjurător, iar astăzi, şi Republica Moldova a semnat acest acord.

DIANA LAZĂR, vicedirector, Proiectul de Competitivitate şi Rezilienţă Rurală al USAID Moldova: „Marile organizaţii, Organizaţia Mondială a Turismului, cele mai mari business-uri din turism au semnat deja un angajament pentru turismul sustenabil, în ultimii trei ani, care se manifestă prin anumite coduri de conduită, o mai bună gestionare a deşeurilor, utilizarea mai eficientă a energiei, salarii mai decente.”

Angajamentul presupune ca turismul din Republica Moldova să ţină cont pe deplin de impactul său economic, social şi de mediu. Companiile vor trebui să respecte standardele elaborate de Consiliul Global pentru Turism Sustenabil, dar şi practicile Uniunii Europene.

RANDY DURBAND, director general, Consiliul Global pentru Turism Sustenabil: „Tot ce facem noi trebuie să fie sustenabil, inclusiv industria turismului. Este atât cerinţa turiştilor, cât şi a antreprenorilor. Deci, sunt multe argumente ca să facem turismul mai sustenabil. Suntem încântaţi că vom pune în practică acest acord, susţinut de USAID.”

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: „Aceste carenţe sunt provocate de turism nu doar în momentul când turistul ajunge aici, este cazat şi are acces la oferta noastră turistică. Sunt luate în consideraţie toate efectele negative asupra mediului, aceleaşi avioane care duc turiştii. Acest impact este calculat astăzi şi poate fi controlat.”

Republica Moldova va primi asistenţă tehnică şi granturi din partea Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internațională. La prima instruire au participat astăzi peste 30 de antreprenori.

CORINA TIMOFTI, director, Departamentul Turism al unei vinării: „Compania a aplicat deja un sistem de epurare a apelor, care este extrem de important. Am conectat şi sistemul de electricitate prin panourile solare. Mai puţină implicare a avut stat, sperăm că de azi înainte lucrurile se vor schimba.”

Reprezentanţii turismului au fost invitaţi să adere la Angajamentul de Sustenabilitate prin completarea unui chestionar. Astfel, ei vor beneficia de suportul oferit de Ministerul Culturii şi USAID. În prezent, peste 23 de mii de oameni muncesc în Turism, în Republica Moldova.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter