Social

Numărul bolilor transmise pe cale sexuală în rândul tinerilor din R. Moldova a crescut, în ultimii ani. Soluția experților

Numărul bolilor transmise pe cale sexuală în rândul tinerilor din R. Moldova a crescut, în ultimii ani. Soluția experților
Sursa video: TVR MOLDOVA

Numărul bolilor transmise pe cale sexuală în rândul tinerilor din Republica Moldova a crescut, în ultimii ani, cu 20 la sută, iar rata sarcinilor în adolescenţă este una dintre cele mai mari din Europa. Sunt date alarmante, care obligă autorităţile la acţiuni concrete. O soluţie, potrivit experţilor, o poate oferi şcoala, prin intermediul disciplinei "Educaţie pentru Sănătate".

Dezvoltarea abilităţilor de viaţă şi a comportamentelor sănătoase în rândul tinerilor sunt căile de prevenire a unor tragedii, spun specialiştii. Elevii pot învăţa aceste lucruri în cadrul disciplinei "Educaţie pentru Sănătate". Deşi este opţională, mai bine de 30 la sută dintre copii aleg să o studieze.

OLGA TRÂMBACI, profesor, psiholog: "Cel mai interesant lor le este educaţia sexuală reproductivă, anume atunci când înce adolescenţa, pentru că multe lucruri ei nu află de la părinţi. Internetul este bogat cu multă informaţie, dar nu utilă. O fetiţă din clasa opta, când i s-a început ciclul menstrul, şi ea nu ştia cei asta şi m-a întrebat-Eu ce o să mor? -Nu acesta e fizioligic normal pentru o fată."

CAROLINA COROVAI, profesor, L.T. Olimp, Rezina: "La educaţia pentru sănătate îi văd foarte implicaţi, interesaţi, la unele subiecte am impresia că nici nu respiră, atât de mult le place. Multe lucruri care ar părea banale şi cunoscute, dar ei nu le tratează coret. Iar eu le vin cu suport."

Începând cu 2018, elevii din 80 de şcoli din Republica Moldova au participat la lecţii şi activităţi interactive în cadrul programului de promovare a educației pentru sănătate, desfăşurat de Fondul ONU pentru Dezvoltarea Populaţiei și Ministerul Educației. Pentru a creşte impactul acestor cursuri, aceste instituţii au obţinut şi granturi.

CRISTIN ATAMANENCO, elev: "Sunt aceste materii interesante.Să cunoaştem viaţa în dezvoltare ca viaţa de adult."

DANIELA STAVILA, elev: "Depresia, dependeţa de telefon mobil, internet. Se deschis noi uşi ale vieţii şi trebuie să luam nişte decezii. Pe mine informaţiile mă ajută foarte mult, pot să dau şi sfaturi."

LUDMILA SÂRBU, analist, programe tineret, Fondul ONU pentru Populaţie: "Avem subiecte legale de sarcină, eduaţie pentru sănătate, sănătate mentală, importanţa activităţii fizice. Prevenirea sarcinii în adolescenţă, integrate în curicula obligatorie, ceea ce este un rezultat foarte bun."

Autorităţile vorbesc şi de rezultate. Doar în ultimi doi ani s-a redus, cu 25 la sută, numărul de sarcini în rândul adolescentelor cu vârste între 15 şi 19 ani. Practica ţărilor dezvoltate demonstrează că astfel de cursuri pe termen lung au reuşit să schimbe obiceiurile tinerelor.

MARIANA GORAŞ, şef adjunct, direcţia învăţământ preuniversitar, Ministerul Educaţiei: "Prin aceşti copii sănătoşi am putea observa şi o transformare a societăţii la capitolul dezvoltarea culturii modului sănătos de viaţă. Mai nou în reforma curiculară s-a pus accent şi pe o disciplină reconcepţionalizată- e vorba de dezvolare personală, care se predă ca disciplină obligatorie în toate clasele 1-12."

Accesul la educație pentru sănătate este parte a strategiei de dezvoltare a educației pentru următorii şapte ani și parte a programului naţional de dezvoltare "Moldova Europeană 2030".

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter