Social

De la începutul anului, 36 de persoane s-au intoxicat cu monoxid de carbon

post-img
De la începutul anului, 36 de persoane s-au intoxicat cu monoxid de carbon

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească informează că, de la începutul anului 2025 până în prezent, ambulanțele au fost solicitate pentru 36 de persoane intoxicat cu monoxid de carbon (CO), dintre care 19 sunt adulți și 17 copii.

Cazurile de intoxicație cu monoxid de carbon au fost cele mai frecvent întâlnite în localitățile rurale, cu 23 de intervenții, comparativ cu 13 cazuri în localitățile urbane. 

După acordarea asistenței medicale urgente prespitalicești, echipele AMU au transportat 31 de pacienți la instituțiile medicale spitalicești din țară pentru tratament adecvat. Dintre aceștia, 14 au fost adulți, iar 17 copii.

Monoxidul de carbon este un gaz toxic, incolor și inodor, care, atunci când este inhalat în cantități mari, poate fi fatal. Acesta provine din arderea incompletă a combustibililor, cum ar fi gazul natural, lemnul, cărbunele sau benzina. 

Simptomele intoxicației cu CO variază în funcție de intensitatea și durata expunerii:

  • Ușoară: Cefalee, amețeli, greață, oboseală
  • Moderată: Durere toracică, confuzie, vedere încețoșată, tahicardie
  • Severă: Pierderea cunoștinței, convulsii, aritmii, insuficiență respiratorie și chiar moarte.

Pericolul intoxicației cu monoxid de carbon este că simptomele pot fi subtile, iar detectarea acestuia este dificilă fără echipamente speciale. De aceea, intervenția rapidă este esențială pentru salvarea vieților.

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească face apel la populație să manifeste responsabilitate și vigilență sporită în utilizarea sistemelor de încălzire cu gaze, în special prin verificarea periodică a sobelor pentru a preveni riscurile de intoxicație.

În caz de expunere la monoxid de carbon, apelați imediat numărul de urgență 112!

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter