Sci-Tech

Inovaţiile în IT implementate cu succes de companiile din R. Moldova au fost prezentate în cadrul unui forum, la Bălţi

Inovaţiile în IT implementate cu succes de companiile din R. Moldova au fost prezentate în cadrul unui forum, la Bălţi

Inovaţiile în IT implementate cu succes de companiile din Republica Moldova au fost prezentate în cadrul unui forum, la Bălţi, cu ocazia Zilelor Transformării Digitale. La centrul de Inovare și Transfer Tehnologic NORTEK, experţii și antreprenori locali au făcut schimb de opinii despre stimularea afacerilor prin digitalizare.

În cadrul forumului "Digital Innovation Hub of Moldova" s-a discutat în principal despre digitalizarea și retehnologizarea întreprinderilor Mici şi Mijlocii din agricultură, medicină sau energetică.

MIHAIL CRACEA reprezentant companie: „Noi am digitalizat foarte multe produse și servicii cu care să ne menținem activitatea, dar să îi ajutăm și pe partenerii noștri să o facă. Monitorizarea transportului, telefonie inteligentă și, nu în ultimul rând, MDoc, o platformă care va ajuta la semnarea platformelor digitale.”

ANDREI POPOV reprezentant companie: „În mare parte, ne concentrăm activitatea pe sisteme de securitate. Vorbim despre camere de luat vederi, sisteme de control și acces, de monitorizare a timpului la muncă, alarme de securitate, alarme de pompieri. Dorim să facem cunoștință oamenilor cu noile tendințe din domeniul securității, dar și din viața noastră cotidiană.”

La forum au fost și oaspeți din România.

LIDIA BEȚOAEA, șef One Stop Shop, ADR-Nord Est România: „Inclusiv în R. Moldova, ca și în regiunea noastră din România există o forță IT foarte bine organizată și foarte capabilă să ofere soluții pentru nevoile celorlate ramuri economice. HUB-ul are un rol foarte important de a lega cererea cu oferta, facilitând un dialog.”

PETRIȘOR DUMITRESCU, Consulul General al României la Bălți: „Sunt profund onorat pentru parteneriatul solid dintre oficiul consular și Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Informaționale. Vă asigur că vom continua să colaborăm împreună pentru a asigura un viitor cât mai prosper tuturor cetățenilor din nordul R. Moldova.”

Digital Innovation Hub of Moldova este un proiect al Asociației pentru dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale, în parteneriat cu un grup de companii IT naționale și internaționale. Este implementat în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului – Innovate Moldova, finanţat de USAID Moldova şi Ambasada Suediei în Republica Moldova.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter