Actualitate

Asigurarea cu resurse energetice a R. Moldova, discutată la ședința CSS din această dimineață

Ședinșa CSS
Sursa video: TVR MOLDOVA

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate după pana masivă de curent de ieri. Au fost analizate riscurile de securitate energetică şi posibilităţile reale pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu energie electrică și gaze naturale. Detalii la acest subiect relatează reporterul TVR Moldova, Svetlana Gore.

Încă de dimineaţă şefa statului, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate. La şedinţă au fost analizate riscurile de securitate energetică şi planurile de contingență puse în aplicare pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu energie electrică și gaze naturale.

Astfel, CSS a venit cu patru recomandări către Guvern, printre care actualizarea planului de reducere a vulnerabilităților tehnice, mobilizarea capacităților de generare a electricității și energiei termice, dar şi asigurarea, în timp real, comunicarea cu operatorii de infrastructură critică.

Totodată, preşedintel Sandu a solicitat tuturor instituțiilor creșterea gradului de alertă pentru remedierea promptă a incidentelor din sectorul energetic. Și la această oră, circa 2 mii de consumatori continuă să fie fără energie electrică, anunţă compania „Premier Energy Distribution”.

Amintim că bombardamentele rusești asupra centralelor electrice Ucraina au dus la întreruperi în Republica Moldova pentru că sistemele energetice ale Republicii Moldova și Ucrainei sunt conectate între ele. Situația critică din Ucraina a dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit prin care se importă electricitate din România.

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, convocat de urgență ieri la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, după deconectările masive de lumină, s-a prezentat astăzi la MAEIE.

În acest an, Guvernul Republicii Moldova a început construcția unei linii electrice de mare tensiune dintre Republica Moldova și România (Vulcănești-Chișinău), cu o lungime de 158 km, și urmează a fi dată în exploatare în 2 ani. Pana de curent de ieri a provocat un adevărat haos. O situație similara a mai fost inregistrată și în 15 noiembrie.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter