Justiție

Trei dintre învinuiţii de pregătirea dezordinilor în masă în timpul protestelor organizate de partidul fugarului Ilan Șor rămân în arest pentru încă 30 de zile

Trei dintre învinuiţii de pregătirea dezordinilor în masă în timpul protestelor organizate de partidul fugarului Ilan Șor rămân în arest pentru încă 30 de zile

Trei dintre cei şapte bărbați învinuiţi de pregătirea unor acte de dezordine în masa în timpul protestelor organizate de partidul fugarului Ilan Șor rămân în arest pentru încă 30 de zile. Ceilalți patru au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile. Astăzi, la proces, au fost prezentate probele și a fost stabilit următorul termen judecată.

Din cei 3 invinuiți din arest, unul este cetăţean al Federaţiei Ruse şi doi sunt din Republica Moldova cu antecedente penale.

Procurorul a susținut la proces că este necesară prelungirea arestului preventiv doarece încă persistă pericolul ca invinuiții să influenţeze martorii și să se eschiveze de la urmărirea penală.

DUMITRU ŞTEFÂRŢĂ, procurorul de caz: „După ce examinez dosarul, toate probele, deja vă dau orice comentariu”.

Avocaţii inculpaţilor consideră că măsurile sunt prea drastice şi au cerut eliberarea lor.

EDUARD CALMAŢUI, avocat: „Având în vedere că ei pledează nevinovaţi şi mai mult ca atât, ei sunt ţinuţi în condiţii inumane. Din aceste circumstanţe am solicitat să fie sub control judiciar. N-au cumva motive sau intenţii de a încurca aflarea adevărului. Mai mult ca atât, ei n-au ce ascunde””.

Reamintim că in urmă cu două luni, polițiștii au destructurat o grupare ce  urma să creeze destabilizări în masă la protestele organizate de Partidul Politic Şor în centrul Chişinăului. 

Au fost anchetate 25 de persoane, însă au fost reţinute doar 7, considerate liderii grupării. Toţi indivizii erau coordonaţi de către o persoană din Federaţia Rusă, iar fiecare participant urma să primească până la 10 mii de dolari. Poliţia a publicat mai multe înregistrări audio şi video care confirmau autenticitatea informaţiilor privind planificarea dezordinilor în masă. Codul Penal prevede pentru aceste fapte o pedeapsă de până la opt ani de închisoare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter