Social

Peste 200 de adolescenți au fost instruiți cum să evite manipularea industriei tutunului și care sunt efectele fumatului

post-img
Peste 200 de adolescenți au fost instruiți cum să evite manipularea industriei tutunului și care sunt efectele fumatului

Peste 200 de adolescenți și adolescente au învățat cum să evite manipularea industriei tutunului și care sunt efectele fumatului indiferent de forma de țigaretă asupră dezvoltării și sănătății lor. Activitățile de instruire au avut loc în taberele „Romantica” din raionul Cahul, „Alunelul”, „Cireșarii” și „Poienița Veselă” din municipiul Chișinău, comunică moldpres.

ZFR

Proiectul a fost finanțat din fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM). În cadrul proiectului adolescenții au improvizat dialoguri cu semenii lor, au participat la jocuri de rol, au dezlegat rebusuri și au făcut prezentări despre riscurile fumatului la vârstă fragedă.

„Datele statistice arată că tinerii sunt cel mai vulnerabil grup în fața intereselor industriei tutunului. Astăzi unul din trei adolescenți a consumat cel puțin odată produse de tutun și nicotină”, a spus Sergiu Gherman, directorul Centului pentru Politici și Analize în Sănătate.

Campania de instruire a adolescenților pune accentul pe explicarea riscurilor pe care le ascund în sine țigaretele indiferent de forma lor de comercializare, modul de atragere a tinerilor în consumul de tutun și nicotină, precum și felul cum acționează acestea asupra sănătății și dezvoltării adolescenților. Activitățile de instruire au fost desfășurate de instructoarele Liliana Arnăut, medic specialist în cadrul Direcției promovarea sănătății a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, și Cristina Gherciu, asistentă socială la Centrul de sănătate prietenos tinerilor „Neovita”.

Raportul Global al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind tendințele prevalenței consumului de tutun, publicat în ianuarie 2024, arată că Republica Moldova este singura țară din Europa și una dintre cele șase țări din lume în care prevalența consumului de tutun este în creștere. Estimările arată că prevalența consumului de tutun printre tineri, începând cu vârsta de 15 ani, a fost de 28,2% pentru ambele sexe. Tinerii sunt atrași acum atât țigările clasice, dar și de cele electronice și produsele din tutun încălzit.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter