Social

Agricultorii din mai multe raioane ale R. Moldova au protestat și astăzi. Un grup de fermieri a blocat traficul rutier în Vama Leușeni

Agricultorii din mai multe raioane ale R. Moldova au protestat și astăzi. Un grup de fermieri a blocat traficul rutier în Vama Leușeni

Agricultorii din mai multe raioane ale Republicii Moldova au protestat și astăzi pe șoselele naționale. Manifestații au avut loc în raioanele Cahul, Hîncești, Criuleni, Rezina, Telenești și Fălești. Totodată, un grup de fermierii a blocat traficul rutier în Vama Leușeni. Ministrul Agriculturii declarat că, deocamdată, nu a primit nicio cerere oficială din partea fermierilor. Nicolae Boico a urmărit protestul agricultorilor si ne spune mai multe.

În vama Leușeni au protestat fermieri din patru raioane ale Republicii Moldova. Aceștia spun că nu au bani să înceapă lucrările de primăvară.

DUMITRU ROTARU fermier: " Situația noastră este critică din cauza prețurilor. Am strâns cerealele cu un cost foarte mare. La porumb iese vreo 3 lei, dar noi l-am dat cu 2.40 lei. Acum nu avem cu ce ieși în primăvară. Am ieșit în stradă să cerem un drept, să ne dea voie să existăm, suntem tineri, vrem să lucrăm la noi în țară. Floarea soarelui am dat-o cu 5 lei, dar trebuia sp avem minim 7 lei la kg.

"Noiembrie, decembrie, nicio schimbare - zero, numai promisiuni. Vă pot confirma de gospodăria noastră, zero procente îndeplinite din cerințele noastre. Guvernarea motivează că nu avem acte de secetă. Ce acte trebuie? Nu pot face o analiză în ultimii 3 nai, la gospodărie pe vânzări. Să vadă că s-a recoltat la porumb un jur de 1 tonă și avem minus 2 milioane."

Asociația Forța Femierilor a cerut Guvernului să identifice, cu sprijinul partenerilor externi, un ajutor financiar de cel puțin 400 mil. de lei pentru acordarea de compensații agricultorilor mici și mijlocii, afectați de crizele din ultimii doi ani.

ION PLĂMĂDEALĂ președinte, Asociația "Forța Fermierilor": Sunt axact acele 400 mil.necesare de care am vorbit în toamnă care acum sunt necesare pentru începerea lucrărilor de primăvară. Cât timp o să continue nu depinde de noi, dar și ceea ce s-a întâmplat nu chiar depinde de noi, dar de autoritățile statului. Cât va dura acest blocaj, depinde tot de autorități.

La orele amiezii, fermierii au blocat cu utilajele accesul spre vama Leușeni.

Gestul protestatarilor a starnit furia şoferilor care s-au văzut nevoiţi să aştepte în vamă deblocarea drumului.

"Ce faceți voi? Blocați în altă parte, nu blocați oamenii care se duc la lucru să vă aducă bani tot vouă. Deblocăm traseul!"

"Ce să facem, noi întârziem. Să hotărască, să protesteze la Parlament, nu aici."

"E neplăcut să stăm în rând aici, trebuie să ajung acasă. Să stau aici, în Moldova, unde să stau?Trebuie să mă duc."

"- Ca niște proști ne murdărim unii pe alții. - Eu vă înțeleg, dar închideți în altă parte. - Da ce, în Europa nu s-au închis drumurile? - Închideți înspre Ucraina. - Am stat la Chișinău, câte săptămâni. - Ați stat, doar tractoarele, acolo ați tăcut toți. - Cată-ți de treabă. - Eu îmi cat de treabă. - Degeaba ne certăm că nu schimbă nimic.

""Nu vi se pare extremă măsura pe care aţi întreprins-o, să blocaţi cel mai tranzitat punct de trecere?" Bine, ce să facem altceva, să mergem în PMAN, în Chişinău, să facem iar paradă, să stăm pe marginea drumului?"

Poliţiştii spun că, prin aceste acțiuni, fermierii îngrădesc dreptul altora la liberă circulație.

"Deblocaţi o porţiune de drum pentru persoanele în etate, bolnavi şi cei care merg la aeroport. -Credeţi că dacă dvs. spuneţi de 5 ori vom auzi altfel?"

Ministrul Agriculturii spune că, până la această oră, nu primit nicio solicitare oficială de la fermierii care au organizat protestele de astăzi.

VLADIMIR BOLEA ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: Urmează cel mai probabil să trimită o adresare, un document să vedem care sunt cerințele. Din câte înțelegem noi sunt câteva focare de acest gen şi trebuie să vedem cerințele, să facem o analiză, să putem să avem o atitudine şi să venim cu niște răspunsuri. Da, la etapa actuală la toţi le este foarte greu.

Fermierii au reluat protestele pe 7 februarie, la Cahul, ulterior li s-au alăturat și agricultorii din alte raioane. Săptămâna trecută, Guvernul a alocat 50 de milioane de lei din Fondul de Intervenție pentru agricultorii ale căror recolte au suferit din cauza secetei și a căderilor de grindină de anul trecut. Anterior, Executivul a alocat un milion de lei Agenţiei Rezerve Materiale pentru a depozita motorina oferită de România fermierilor basarabeni. Astfel, cei care au suferit pagube vor primi aproape patruzeci de litri de motorină pentru fiecare hectar de cultură afectat.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter