Social

Tot mai mulți străini ajung în R. Moldova, iar fenomenul ar putea lua amploare în următorii ani

video

Numărul cetăţenilor străini care au ajuns, în ultimul deceniu, în Republica Moldova a crescut cu 10%, arată datele preliminare ale Recensământului 2024. Potrivit experţilor, este un fenomen nou, care ar putea lua amploare în următorii ani, ceea ce ar contribui la creşterea economică şi la diversitatea culturală. O provocare rămâne totuşi integrarea străinilor în societate şi pe piaţa muncii.

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „La recensământul din 2024, din totalul populaţiei, 99,1 la sută dintre respondenţi au declarat că au cetăţenia Republicii Moldova. Dintre aceştia 15,6% au spus că mai deţin şi cetăţenia altor state. Comparativ cu Recensământul din 2014, când 99,5 la sută au declarat că sunt cetățeni ai Republicii Moldova, iar 5,6% dintre ei sunt şi cetățeni ai altor state. 

Potrivit Inspectoratului General pentru Migrație, la sfârşitul anului 2024, pe teritoriul Republicii Moldova erau înregistraţi peste 21 500 de străini şi apatrizi din 130 de ţări. Dintre aceştia, peste 5600 aveau drept de şedere permanentă, iar aproximativ 16 mii beneficiau de şedere provizorie.”

NUMĂRUL STRĂINILOR DIN R. MOLDOVA

                                                               2024                                     2014

Cetăţenia RM                                           99,1%                                   99,5%

Cetăţenia RM şi a altor state                   15,6%                                    5,6%




STRĂINI CU DREPT DE ŞEDERE ÎN R. MOLDOVA, ANUL 2024

Total                                             21 500 de străini
Drept de şedere permanentă         5600 de străini
Drept de şedere provizorie          16 000 de străini

Mulţi dintre străinii care ajung în Republica Moldova îşi propun să se integreze şi pe piaţa muncii. Bunăoară, la brutăria din satul Bardar, raionul Ialoveni, muncesc, în prezent, şapte cetăţeni străini: patru din Camerun şi doi din India. Deficitul forţei de muncă şi cererea crescută pentru produsele brutăriei sunt câteva dintre motivele care i-au determinat pe administratori să-i angajeze.

VICTOR NISTORICĂ, administrator brutărie: „Am căutat mai multe scenarii posibile şi scenariul la care ne-am oprit noi la un moment este că aceşti angajaţi sunt recrutaţi şi aduşi în Republica Moldova de către o agenţie specializată. Noi deja avem contract cu această agenţie. Suntem de vreo jumătate de an cu ei, vedem... Admitem deja că de la Paşti încolo vom creşte numărul. Ce am constatat în timp este creşterea productivităţii, deci mai multe plăcinte pe om pe zi, cu menţinerea calităţii.”

Shibin şi Thanreer sunt din India şi studiază la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu". După cursuri, cei doi fac naveta Chişinău-Bardar pentru a ajunge la job.

SHIBIN, angajat brutărie: „Lucrez aici din luna octombrie. Este o nouă experienţă pentru mine. Este o ţară nouă şi am avut dificultăţi, dar după un timp le-am depăşit. Oamenii de aici sunt buni. Am auzit mai multe cazuri din alte ţări, dar Moldova îmi pare sigură şi chiar mi-a devenit a doua casă.”

THANREER, angajat brutărie: „Avem cursuri până la ora 14, după care venim la brutărie şi lucrăm. Dacă avem examene sau lucrări importante la universitate, atunci ne luăm o zi liberă. Mâncarea de aici e diferită. Cartofii, carnea, varza.... Aşa plăcinte nu sunt nici într-o ţară, sunt mai bune aici. Îmi place în Moldova, chiar am mâncat mult.”

Potrivit experţilor, în următorii ani ne putem aştepta ca numărul străinilor să crească.

STAS MADAN, expert economic: „Principalii factori care au dus la această situaţie, eu văd doi la moment. Primul ar fi chestiunea legată de refugiaţii ucraineni. A trecut un flux imens pe aici. O parte a rămas în Republica Moldova. O altă parte ar fi legată de migraţia forţei de muncă. Ţara noastră nu este doar un exportator de forţă de muncă, dar devine şi un importator.”

Expertul afirmă că există o cerere din partea agenţilor economici şi asociaţiilor de business de a simplifica condiţiile de acces a străinilor pe piaţa muncii din Republica Moldova.

STAS MADAN, expert economic: „Studenţilor inclusiv studenţilor străini a fost favorizat cadrul ca să poată munci mai mult în RM este deasemenea o măsură importantă. Evident că, ceea ce se doreşte este să se aducă forţă de muncă chiar ieftină din state precum Bangladesh, Vietnam, dar aici, această deschidere sau liberalizare şi mai mare trebuie făcută atent.”

Potrivit Inspectoratului General pentru Migraţie, cei mai mulți străini încadraţi în câmpul muncii în R. Moldova vin din Turcia, Ucraina, Federația Rusă, România și India.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter