Social

41 de grădiniţe din Chişinău îşi vor întrerupe activitatea cel puţin o lună pe timpul verii

41 de grădiniţe din Chişinău îşi vor întrerupe activitatea,
Sursa video: TVR MOLDOVA

41 de grădiniţe din Chişinău îşi vor întrerupe activitatea, pe timpul verii, cel puţin o lună. Autorităţile spun că trebuie să facă raparaţii la aceste instituţii de învăţământ şi, în plus, se confruntă cu lipsa de personal. Ca în fiecare an, părinţii sunt nemulţumiţi că responsabilii de la Primărie îi trimit pe copii, forţat, în vacanţă.

În această vară, aproape o treime din  instituţiile preşcolare de învăţământ ale Chişinăului îşi vor suspenda  activitatea, dar celelalte vor lucra în regim normal. Copiii de la  aceste grădiniţe pot fi transferați la altele, apropiate, la cererea  părinților.

ANDREI PAVALOI, şef adjunct, Direcţia educaţie, tineret şi sport, Chişinău: „În perioada de vară, numărul copiilor în instituţiile scade până la 40%  fercvenţa şi din motiv că urmează a fi făcute reparaţii în acest an în  aproximativ o sută de instituţii de educaţie timpurie personalul de la blocurile alimentare unde sunt câte un singur bucătar,  trebuie să meargă în concediu fiind că îi încălcăm drepturile. Ne dorim să facem condiţii conforme pentru copii care  frecventează instituţiile de educaţie timpurie”.

Problema cea mai mare este lipsa personalului, în special a   bucătarilor. Grădiniţa nr.79 este una din cele nevoite să se închidă,  temporar. 12 părinţi au anunţat conducerea instituţiei că îşi vor  retrage copii, pe timpul verii.  

IULIA BĂTRÎNAC, director, grădiniţa-creşă nr. 79. „Toate cadrele didactice sunt epuizate şi au nevoie şi conform codului  muncii, desigur, trebuie să plece în concediu Am trei  cadre didactice care au lucrat singure la grupă şi vă daţi seama că este  foarte obositor, dar problema cea mai stringentă care a apărut la noi  în ultimul timp este lipsa cadrelor de la blocul  alimentar, iată de la 1 iunie, pleacă în concediu de maternitate”.

DARIA CÎSSA, educatoare. „Vrem şi noi să ne odihnim un pic, să ne umplem de puteri ca să ne  întoarcem cu forţe noi şi să facem tot posibilul ca să presăm servicii  de educaţie de calitate pentru copii noştri Conform  planului pe 15 iulie, revenim”

Pe de altă parte, închiderea unor grădiniţe dă peste cap şi planurile  părinţilor. Mulţi dintre ei fie vor fi nevoiţi să stea acasă cu cei mici  sau vor căuta alternative.

Pe lângă cele 41 de grădiniţe care se vor închide temporar, alte cinci  sunt din suburbiile Chişinăului. Pentru reparaţiile la aceste instituţii  de învăţământ, primăria generală a alocat, anul acesta, 30 de milioane  de lei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter