Actualitate

În livezile din Republica Moldova e în toi recoltarea migdalelor

În livezile din Republica Moldova e în toi recoltarea migdalelor

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile din primăvară şi vară, fermierii vor culege mai puţine fructe în acest an. Nucile de migdal sunt surse bogate de proteine, acizi grași omega 3, iar un kilogram costă cel mult 250 de lei.

Simion Cerneanu are o livadă de migdale în satul Drăguşeni, raionul Străşeni. În acest an, se aşteaptă la o recoltă mai mică faţă de toamna trecută.

SIMION CERNEANU, agricultor: Nu este o cultură profitabilă. Un an rodesc iar doi sau trei nu rodesc din diferite pricini. Îngheţurile de primăvară aduc cele mai mari daune. Anul acesta nu au fost îngheţuri, dar a fost frig şi nu s-au dezvoltat migdalele. O să avem cred că de vre-o şase ori mai puţine decât în anul trecut.

Cea mai mare parte a recoltei de migdale este pentru export.

SIMION CERNEANU, agricultor: Soiurile sunt cu coaja nici dură, nici subţire şi maşinele de procesat nu le pot procesa. Din acest motiv suntem nevoiţi să le usăm cu coaja asta verde împreună şi după manual să le curăţim. Acestea de anul trecut le-am exportat în Uzbekistan majoritatea şi puţin în Azerbaidjan. Cele care au mai rămas şi nu am putut forma un camion, avem utilaj de procesat, facem miez şi le vindem pe piaţa internă.

În pieţele din Republica Moldova, preţul unui kilogram de migdale ajunge la 250 de lei. Sunt însă şi migdale de import, din Statele Unite ale Americii sau Spania, mai ieftine

"Kilogramul ajunge la 250 de lei. – S-au scumpit comparativ cu anul trecut? – S-au ieftinit cu aproape un dolar. Înainte luam cu nouă dolari, iar acum cu opt."

"Preţurile sunt mari dar nevoie cumpărăm. Ce să face? Trebuie să mâncăm şi vitamine. – ce cantitate cumpăraţi de obicei? – Cam 200-300 de grame."

"Nu-mi plac. Eu cumpăr producţia moldovenească. Acestea sunt aduse nu se ştie de unde. Nu am mare plăcere de producţie străină."

Migdalele pot fi consumate crude sau coapte. Potrivit nutriţioniştilor, acestea au numeroase beneficii pentru organism - sunt bogate în fibre, ajută la digestie şi pot trata diverse afecţiuni ale pielii.

SERGIU MUNTEANU, medic nutriţionist: În primul rând sunt hipoalergenice în comparaţie cu alte tipuri de nuci şi nucuşoare. Adică proteina din aceste nuci nu provoacă reacţii alergice excesive şi la foarte multă populaţie în comparaţie cu arahidele de exemplu care sunt foarte şi foarte alergene. Are şi o proteină calitativă şi omega trei, are foarte multe vitamin şi minerale ca magneziu, fosfor. Adică este foarte benefic pentru sănătate.

Potrivit Ministerului Agriculturii, în Republica Moldova sunt peste 400 de hectare de livezi de migdali. Deşi statul subvenţionează plantarea acestora cu până la 15 mii de lei pentru un hectar, suprafaţa livezilor s-a diminuat în ultimii ani.

VASILE ȘARBAN, secretar de stat, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare: Din păcate suprafaţa sau patrimonial migdalului pe teritoriul Republicii Moldova este în descreştere. Asta se datorează faptului că sunt soiuri învechite.

"Noi am păstrat această cultură în politica de subvenţionare. Subvenţionăm circa 25 % din costurile de investiţie. Costurile de investiţii ar lfi circa până la 60 de mii de lei în funcţie de costul materialului săditor. Subvenţia este de 15 mii de lei la hectar."

Anual, fermierii basarabeni culeg până la 500 de tone de migdale. Cea mai mare parte ajunge în străinătate.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter