Actualitate

Sfidare la Tiraspol! În şcolile din regiunea transnistreană circulă o serie de documente prin care se cere acordul părinților pentru prelucrarea datelor cu caracter personal ale copiilor pe teritoriul Rusiei

Sfidare la Tiraspol
Sursa video: TVR MOLDOVA

Sfidare la Tiraspol. În şcolile din regiunea transnistreană circulă o serie de documente prin care se cere acordul părinților pentru prelucrarea datelor cu caracter personal ale copiilor pe teritoriul Federației Ruse. Totul se face prin intermediul unei companii private, cu sediul la Moscova, care ar gestiona o aşa-numită platformă educațională în Rusia, ce ar urma să fie folosită şi în stânga Nistrului. Autorităţile de la Chişinău condamnă această acţiune.

Documentul cere acordul părinţilor pentru colectarea, sistematizarea, acumularea şi stocarea informaţiilor despre elevi într-un asa-zis Registrul electronic. Dar şi de a folosi și de a transmite, inclusiv pe teritoriul Federației Ruse, aceste date cu caracter personal. Părinţii copiilor care învaţă în şcolile ruseşti din stânga Nistrului spun că au avut un şoc când au primit aceste solicitări.

REACŢIA PĂRINŢILOR: „Nu ne-am dori ca datele noastre personale și ale copiilor noștri să fie folosite în alte scopuri decât cele educaționale. Mai ales în contextul războiului acesta. Doamne ferește, mâine cineva mai anunță un referendum pe aici și ne vom trezi că am și votat deja. Ni s-a spus că, dacă nu vom semna, vom fi chemați la administrația școlii. Ne-a atras atenția chiar faptul că datele pot fi transmise în Rusia. Nu suntem cetățeni ai Federației Ruse iar eu cu soția am avut ca primă reacție întrebarea: de ce se pregătesc oare autoritățile cu aceste documente? Mai pui că ni se cer date despre alte cetățenii și pașapoarte. Când și de cine sunt eliberate?”

Autoritățile constituţionale spun că investighează cazul şi menţionează că această situaţie s-a înregistrat în şcolile care se află sub jurisdicția regiunii transnistrene.

OLEG SEREBRIAN vicepremierul pentru Reintegrare: „Am solicitat chiar astăzi Biroului Politici de Reintegrare şi altor instiuţii să verifice şi să avem un răspuns inclusiv şi din partea aşa-ziselor autorităţi de acolo. I-am trimis o scrisoare negociatorului şef, Vitalie Ignatiev, în care l-am sesizat despre aceste informaţii care circulă şi vrem să ştim care este adevărul.”

În acest caz s-a autosesizat şi Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, care se arată îngrijorat de această campanie de colectare a datelor personale.

MAIA BĂNĂRESCU Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului: „Este o încălcare vădită a dreptului copilului la securitate, la protecție datelor cu caracter personal. Nu este clar, acumulăm informații să vedem dacă se referă doar la fete sau şi la baieţi, este în monitorizare şi vom interveni către Biroul de Reintegrare, Serviciul de Securitate, CSS pentru urgenţa examinării situaţiei.”

Şi experţii spun că această acţiune reprezintă o provocare ce pune în pericol securitatea statului.

PAVEL CAZACU avocat PromoLEX: „Am văzut aceste anchete care urmează să fie completate de către părinţi. Trebuie să se demonstreze dacă într-adevăr este aşa. Nu sunt sigur că unii părinți care îşi dau copii la aceste şcoli pot să refuze semnarea acestor documente pentru că aparent ar exista anumite sancțiuni pentru ei şi pentru copii lor. Nu este clar în care scopuri sunt stocate aceste date personale, destinația finală şi cum ele sunt utilizate. Este o mare, mare problemă mai ales în contextul actual după invazia rusă în Ucraina.”

Potrivit ultimelor date, în regiunea transnistreană locuiesc peste 350 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova. Autoritățile de la Tiraspol afirmă că în instituţiile de învăţământ din regiunea transnistreană sunt înmatriculați circa 46 de mii de elevi. În stânga Nistrului se află şi opt şcoli cu predare în limba română, aflate sub jurisdicția Chișinăului.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter