Actualitate

Situația fermierilor din raionul Dubăsari care au terenuri după traseul Râbnița Tiraspol rămâne incertă

post-img
Teren agricol

Situația fermierilor din raionul Dubăsari care au terenuri după traseul Râbnița Tiraspol, din stânga Nistrului, rămâne incertă. Regimul separatist transnistrean anunța încă din iarnă ca pe 1 iulie ar expira acordul prin care era permisă lucrarea pământurilor. Despre amânarea cu două luni a deciziei regimului de la Tiraspol li s-a comunicat primarilor din raion în această dimineață. Biroul pentru Politici de Reintegrare subliniază că problema fermierilor din raionul Dubăsari este în vizorul permanent al autorităților de la Chișinău. Experții atenționează că această problemă este un element de presiune din partea regimului de la Tiraspol asupra Chișinăului.

 Oleg Gazea, primarul satului  Molovata Nouă din raionul Dubăsari susține că această instabilitate  afectează viața de zi cu zi a fermierilor din localitatea sa. Aceștia se  tem să mai continue să-și lucreze terenurile, scrie Radio Chișinău.

„Agenții  economici telefonează, mai ales în ultimele zile, să mă întrebe dacă  avem, ca autoritate locală, vreun răspuns ce să facă.  Vrem nu vrem, dar  cu toate aceste scumpiri, în agricultură este nevoie de mulți bani să  fie investiți, iar ei nu știu dacă vor avea posibilitatea să își strângă  roada. Până la urmă mai este speranța că vor găsi o soluție  autoritățile cu cei din regiunea transnistreană pentru a le permite  agenților economici să-și prelucreze în continuare terenurile”, a  spus Oleg Gazea.

Biroul pentru Politici de  Reintegrare a condamnat cu vehemență intențiile Tiraspolului de a pune  în aplicare aceste provocări abuzive. Totodată, Biroul spune că  așa-numitele autorități de la Tiraspol dau totuși dovadă de  flexibilitate în discuțiile bilaterale. ”Se menține un  dialog permanent în toate canalele existente în procesul de reglementare  transnistreană și se monitorizează evoluțiile pe teren pentru a se  interveni cu toate formele de asistență și de reacție corespunzătoare.  În prezent, Tiraspolul nu accentuează expres poziția că va impune  restricții în calea liberei circulații a fermierilor începând cu data de  01 iulie 2022, fiind constatate manifestări de flexibilitate în  abordările acestora, și respectiv, este mare probabilitatea că acțiuni  cu caracter unilateral nu vor fi aplicate în perioada apropiată.” se arată în răspunsul Biroului pentru Politici de Reintegrare.

Terenurile  agricole ale fermierilor situate pe teritoriul regiunii separatiste  reprezintă un element de presiune din partea Tiraspolului, atenționează  expertul Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru reintegrare. 

„Eu  cred că aici este mult  bluff (cacealma) din partea Tiraspolului în  raport cu fermierii, care se poate materializa. Ei pot bloca accesul  fermierilor la terenurile lor care reprezintă sursa lor de existență în  cazul în care Chișinăul va fi anemic sau nu va reacționa. Eu nu pot  exclude că poate chiar în aceste clipe subiectul se discută între  Chișinău și Tiraspol. Pentru că cel puțin un lucru autoritățile de la  Chișinău l-au demonstrat în ultimele luni că pot utiliza canale  informale de comunicare prin care pot nu doar comunica dar și ajunge la  înțelegeri”, a spus Alexandru Flenchea.

Conform  informațiilor oferite de Biroul Politici de Reintegrare al Republicii  Moldova, dincolo de șoseaua Camenca-Tiraspol, sunt situate peste 9.544  de hectare de pământ ale locuitorilor din Molovata Nouă, Cocieri,  Coșnița, Doroțcaia și Pârâta. Din acestea, 6.500 de hectare au  destinație agricolă și aparțin unui număr de peste 5.000 de proprietari.  Problema fermierilor din Dubăsari durează din 2004.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter