Actualitate

Una dintre primele mori cu abur din Chişinău, veche de peste 160 de ani, va prinde viaţă şi culoare. Moara Roşie va fi reparată după ce zeci de ani a stat în ruine

Una dintre primele mori cu abur din Chişinău, veche de peste 160 de ani, va prinde viaţă şi culoare. Moara Roşie va fi reparată după ce zeci de ani a stat în ruine

Moara Roșie, una dintre primele mori cu abur din Chişinău, care de mai bine de patru decenii stă în ruine, va fi readusă la viaţă. Municipalitatea a început curăţarea clădirii istorice, după care va fi efectuat un studiu de fezabilitate pentru a putea începe reconstrucţia monumentului arhitectural. Lucrările sunt susţinute financiar de Uniunea Europeană.

CARINA MULLER jurnalist TVR MOLDOVA: Moara Roșie, una dintre primele mori cu aburi din Chișinău, a fost construită în perioada anilor 1850–1860. Dupa 24 de ani, in 1884, a trecut printr-o transformare, fiind reconstruita, din piatră, având trei niveluri. Odată cu trecerea anilor şi uitată de autorităti, moara a ajuns într-o stare deplorabilă. Zilele trecute, muncitorii au curăţat vegetaţia care ameninţa structura de rezistenţă a monumentului istoric. Proiectul de restaurare prevede scanarea 3D a clădirii, întocmirea unei schițe de restaurare şi realizarea expertizei tehnice. Autorităţile îşi propun să transforme Moara Roşie într-un muzeu municipal.

MIHAI FURCULIŢĂ pretor al sectorului Râşcani, Chişinău: La moment s-au făcut lucrări de curăţare şi un pic de conservare pentru a evita deteriorarea monumentului de arhitectură "Moara Roşie". Deci, mai întâi vom efectua o expertiză pentru că vă daţi seama că starea ei lasă de dorit după care un studiu de fezabilitate care ne va oferi soluţia privind repararea şi consolidarea acestei clădiri. Istoricii spun că primele informaţii despre Moara Roşie datează din secolul al XIX-lea. Ani mai târziu, mai exact, în 1901, clădirea a fost devastată de un incendiu. Atunci, proprietarul morii a decis să reconstruiască clădirea, adăugând un etaj şi o mansardă. Deteriorarea monumentului începe aproximativ la sfârşitul anilor 1980.

ION ŞTEFĂNIŢĂ istoric: A fost pe linia istorică achiziţionată de cunoscutul evreu Avram Levenzon care a reconstruit edificiul fiind placată cu cărămidă roşie, de aici şi vine această denumire. În perioada sovietică a avut două funcţionalităţi şi şi-a păstrat acea funcţionalitate de altădată: de moară dar şi a fost o entitate de profil comunală. Istoricii cred că Moara Roşie va oferi un plus de valoare Chişinăului.

ION ŞTEFĂNIŢĂ istoric: Sursele istorice fac trimitere că produsele făinoase de aici erau cele mai de calitate. În acest sens, Avram Levenzon chiar a şi construit un magazin în preajma morii şi toate produsele care erau supuse comercializării erau cu făina care era măcinată aici la Moara Roşie.

Lucrările de restaurare fac parte din proiectul Interreg NONA, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Interreg Danube Region. Moara Roşie se regăseşte în Registrul Monumentelor Republicii Moldova.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter