Actualitate

Inspecția procurorilor, pusă pe pauză

Inspecția procurorilor, pusă pe pauză

Activitatea Colegiului de disciplină şi etică din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor este pusă pe pauză, în lipsă de inspectori. Din acest motiv, cele peste 300 de plângeri şi cereri pe numele procurorilor nu pot fi încă examinate. Multe sunt restanţe de anul trecut. Potrivit preşedintelui Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, colegiul ar putea fi funcţional în două săptămâni.

DUMITRU OBADĂ, preşedintele CSP: „Actualmente numiţi sunt inspectorul şef şi doi inspectori în inspecţia procurorilor. Legea spune că această entitate devine funcţională din momentul în care avem patru inspectori. Concursurile anunţate au fost încheiate. Noi avem cinci candidaţi care au aplicat la aceste funcţii. Suntem în aşteptarea avizelor organelor specializate. Mă refer, în mod special de la Informare şi Securitate. Sunt proceduri de control care durează”.



Preşedintele CSP susţine că, prioritar, vor fi examinate plângerile din domeniul disciplinar. Amintim că pe masa CSP a ajuns şi plângerea în care judecătoarea Tatiana Răducanu, care a demisionat din Comisiile Pre-Vetting și Vetting, cere ca Veronica Dragalin, şefa Procuraturii Anticorupţie, să fie sancționată disciplinar. Răducanu afirmă că i-au fost încălcate drepturile după ce Dragalin a dat publicităţii o scrisoare în care se invoca faptul că ea ar fi avut legături cu Veaceslav Platon, controversatul om de afaceri, dar şi cu oligarhul Ilan Şor şi cu avocatul acestuia, iar pe numele magistratei ar fi pornit un dosar penal.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter