Extern

Putin și Erdogan au stat de vorbă la Soci 4 ore. Președintele Turciei, primul lider din NATO primit în Rusia de la începutul războiului

post-img
Putin și Erdogan
Sursa foto: Profimedia Images

Vladimir Putin l-a primit vineri pe omologul său turc, Recep Erdogan, la Soci, stațiunea rusă de pe malul Mării Negre. Este a doua întâlnire tete-a-tete între cei doi lideri după cea de săptămânile trecute, când au avut un summit la Teheran.

Patru ore au stat de vorbă la Soci, pe țărmul rus al Mării Negre, Vladimir Putin și Recep Erdogan, iar singura concluzie oficială e că Rusia și Turcia își vor întări cooperarea economică.

Liderul de la Ankara este primul oficial al unei țări NATO în vizită în Rusia după începutul războiului, adică după 24 februarie. Dominantă pe agenda discuțiilor a fost situația din Ucraina, dar nu au fost făcute declarații oficiale în acest sens.

Și tot la Soci a ajuns astăzi și liderul cecen Ramzan Kadîrov - acesta a fost văzut la reședința lui Vladimir Putin înaintea convorbirii dintre liderul de la Kremlin și omologul său turc.

Ucraina domină agenda întâlnirii, dar și Siria e la fel de importantă, pentru că și acolo, Moscova și Ankara au interese directe, uneori divergente. Putin i-a spus lui Erdogan la Teheran, luna trecută, că Rusia se opune în continuare oricărei noi ofensive pe care Turcia ar putea să o planifice împotriva militanților kurzi din nordul Siriei. Analiștii consideră că aceste tensiuni fac parte din „cooperarea competitivă” care a definit relația dintre cei doi lideri în ultimii 20 de ani, scrie The Guardian.

Pe de altă parte, liderul turc se bucură de un succes în plan diplomatic, după ce a ajutat la încheierea acordului care a permis reluarea transporturilor de cereale ucrainene în Marea Neagră, iar acum și-a adus cu el la Soci mai mulți miniștri pentru această a doua rundă de discuții cu Vladimir Putin pe care o are în mai puțin de trei săptămâni. De altfel, la începutul întâlnirii lor, în cele câteva minute la care presa a avut acces, Putin i-a mulțumit lui Erdogan pentru rolul avut în negocierea reluării transportului maritim de cereale pe Marea Neagră. 

Vladimir Putin și Recep Erdogan urmau să aibă discuții în privat și un prânz de lucru, dar nu și o conferință de presă comună.

Erdogan vrea să deschidă împreună cu Putin „o nouă pagină” în relațiile Turcia - Rusia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că întâlnirea sa de vineri, de la Soci, cu omologul său rus Vladimir Putin va deschide „o nouă pagină în relaţiile lor”, în timp ce liderul de la Kremlin şi-a exprimat speranţa că va semna un acord pentru întărirea cooperării economice cu Turcia, relatează AFP şi Reuters, preluată de Agerpres.

După discuţii politice şi economice „foarte productive” între delegaţiile celor două ţări, Erdogan a spus că întrevederea sa cu Putin de la Soci „va deschide o pagină foarte diferită” în relaţiile bilaterale. 

El a spus va discuta cu omologul său rus în special despre evoluţiile din Siria, unde Turcia vrea să lanseze o operaţiune militară împotriva miliţiilor kurde pe care le consideră asociate Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

„Să discutăm cu acest prilej evoluţiile din Siria va permite detensionarea regiunii. Solidaritatea noastră în lupta împotriva terorismului este foarte importantă”, a subliniat Erdogan.

Aflat alături de preşedintele rus înainte să-și înceapă discuțiile tete-a-tete, şeful statului turc a mai spus că vrea să se asigure că lucrările de construcţie la centrala nucleară de la Akkuyu, unde este implicată compania rusă Rosatom, vor respecta „calendarul fixat”, în condiţiile în care un litigiu riscă să provoace întârzieri ale acestui proiect.

Putin vrea un acord pentru „întărirea cooperării economice” cu Turcia

La rândul său, Vladimir Putin a declarat vineri că speră în semnarea unui acord pentru întărirea cooperării economice cu Turcia. „Sper că vom putea semna astăzi un memorandum privind întărirea legăturilor noastre economice şi comerciale”, a spus Putin, conform declaraţiilor transmise de televiziunea rusă.

Liderul de la Kremluin a subliniat, de asemenea, rolul Ankarei în tranzitul gazului rusesc spre Europa, prin gazoductul TurkStream. „Partenerii europeni trebuie să fie recunoscători faţă de Turcia pentru că ea asigură tranzitul neîntrerupt al gazului rusesc”, a menționat Putin.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter