Actualitate

Analiști, despre rezultatul alegerilor locale din R. Moldova: Un moment în care se poate reseta dialogul între PAS și alte forțe pro-europene, formarea alianțelor la nivel local este un prim test al posibilității colaborării între PAS și alte partide pro-europene pentru următoarea perioadă

post-img
captură foto

Peste 314 mii de alegători au participat la turul doi al alegerilor locale generale, ce s-a desfășurat duminică, 19 noiembrie, în R. Moldova. Despre rezultatele scrutinului electoral, dar și miza politică a acestor alegeri, a discutat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA, jurnalistul Mădălin Necşuţu cu invitaţii săi: preşedintele PSDE, Ion Sula, expertul în relații internaționale de la București, Mihai Isac și președinta ESGA Bucureşti, Angela Grămadă.

Mihai Isac, analist politic: „Aceste alegeri au demonstrat încă o dată necesitatea unei reforme administrative clare în R. Moldova. Avem prea multe primării, localități care nu își permit să întrețină aparatul administrativ. Rezultatul acestor alegeri nu reprezintă în mod real capacitatea PAS—ului de a mobiliza electoratul, pentru că la aceste alegeri nu a participat diaspora, care este un actor important în alegerile prezidențiale și parlamentare. Dar acest rezultat trebuie să fie un duș rece pentru PAS. Trebuie să renunțe la o anumită formă de a nu ține dialogul cu partidele extra-parlamentare, care se declară pro-europene. Este adevărat că și aceste partide care se declară pro-europene trebuie să vină în întâmpinarea unor demersuri ale PAS. Trebuie să facă o ofertă clară pentru PAS pentru începerea negocierilor și acum că s-a terminat această perioadă furibundă electorală poate este momentul să se așeze la masă și să discute, iar formarea acestor alianțe la nivel local este un prim test al posibilității al colaborării între PAS și alte partide pro-europene pentru următoarea perioadă. Am văzut că aceste alianțe la nivel local se pot și schimba de-a lungul timpului. PAS trebuie să înțeleagă faptul că nu este singurul partid pro-european, există un electorat pro-european care nu mai votează PAS, nu mai suntem în perioada când Maia Sandu a fost locomotiva partidului și l-a adus sus. Politica este arta compromisului. PAS este forțat de acest rezultat electoral să se așeze la masa negocierilor pentru că vedem cum forțele afiliate anumitor oligarhi fugari folosesc principiul dividere in tempora pentru a forța partidele pro-europene să se lupte în declarații. Este clar că trebuie îngropată securea declarațiilor. Nevoia de reformă este împărtășită de toți cetățenii. Aceste reforme nu se fac pentru binele PAS sau UE, dar pentru binele cetățenilor R. Moldova, UE este gata să ajute R. Moldova, dar este complicat dacă R. Moldova nu vrea să se ajute pe ea însăși, este un duș rece, un moment în care se poate reseta dialogul între PAS și alte forțe pro-europene, este un proces lung e adevărat și vedem cine va avea capacitatea să dovedească maturitatea politică”.

Angela Grămadă, președinta ESGA Bucureşti: „Cred că PAS a obținut mai mult decât spera în condițiile în care au început târziu campania electorală. Pe de altă parte, însă, cred că au fost taxați și rezultatul pe care l-au obținut arată că nimic nu este gratuit, mai ales în politică. În primul rând trebuie să înțeleagă un lucru foarte evident – un partid politic care încearcă să implementeze reforme și politici publice și, mai ales, care încearcă să aducă țara pe o anumită traiectorie de politică externă întotdeauna va fi taxat de cetățeni pentru că reformele acestea sunt dure. Pe de altă parte PAS trebuie să mai înțeleagă că nu poți să faci politică declarând una și făcând alta. Declarând că ești pro-european, că susții anumite valori, principii, iar pe de altă parte să nu fii ferm în deciziile pe care le iai. Și în al treilea rând cred că PAS nu a învățat lecția comunicării deși experții și jurnaliștii au insistat că o comunicare strategică poate să aducă puncte în campania electorală. Faptul că a fost scos un anumit partid politic din jocul electoral, da a influențat destul de mult această campanie, a schimbat poate anumite rezultate la nivel local, dar asta nu înseamnă că printre candidații partidelor declarate pro-europene nu s-ar afla încă oameni care sunt loiali vechiului sistem. Per general cred că rezultatele obținute de PAS arată situația de facto, au obținut mai mult decât sperau. Mă tem foarte mult de aceste coaliții locale, acum sunt multe partide politice noi care vor evalua ce fel de coaliții să facă ca sp vină pregătiți pentru parlamentare”..

Ion Sula, lider PSDE: „Este un rezultat bun pentru partidul nostru, care acum un an s-a reformat și a apărut în R. Moldova pentru a crea în R. Moldova un pol social-democrat european, o stângă europeană autentică, puternică care să schimbe percepția alegătorului din R. Moldova. Pentru că, de obicei când vorbim de stânga tot timpul se asociază cu partidele pro-estice, anti-românești sau anti-UE. Este un rezultat bun, dacă îl comparăm cu rezultatul de la ultimele alegeri parlamentare atunci când partidul PSDE a obținut un scor de sub 2 la sută, astăzi avem un rezultat unde suntem primul partid politic sau pe locul I din partidele extra-parlamentare și pe locul II din partidele pro-europene la Chișinău. Un număr de 103 primari este unul destul de bun, în special atunci când te afli într-o opoziție și noi ne dorim pe viitor colegii noștri primari să fie acei primari social-democrați care au demonstrat și pe parcursul timpului că au adus plus valoare unde au condus primăriile”.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter