Actualitate

Europarlamentar: Dacă vrei să destabilizezi un stat, încurajezi corupția, Rusia are de câștigat dintr-un stat în care corupția se perpetuează

post-img
Dragoș Tudorache

„Reforma justiției nu e o chestiune pe care o țară o face doar pentru că trebuie să respecte o obligație pe care și-o asumă, e o chestiune foarte importantă pentru societate, pentru cetățeni. Ține, în primul rând echilibrul statului, un stat e complet dezechilibrat, acel obiectiv al statului de drept nu se poate atinge fără justiție”. De această opinie este europarlamentarul Dragoș Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova.

În cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA, el a menționat că reforma sistemului judiciar este una dintre marile reforme pe care R. Moldova s-a angajat să le parcurgă în drumul european.

„De aceea este o reformă pe care și Bruxelles-ul o urmărește cu mare atenție, și Comisia Europeană, și Parlamentul European. Știu că și guvernele statelor membre, foarte importante și ele pentru deciziile care se iau în Consiliul European, urmăresc cu atenție reforma justiției. Nu e o reformă pe care o putem ignora și, bineînțeles, dacă apare un blocaj e o chestiune politică foarte importantă, serioasă și de aceea ce se întâmplă de câteva zile cu blocajul respectiv e o chestiune privită cu mare seriozitate aici.

R. Moldova era în acea situație în care voia să reașeze cumva întregul sistem, deci, să dea cumva la zero cursorul făcând acest pas care nu este foarte simplu și anume această procedură de pre-vetting, această verificare care să reașeze încrederea la centrul sistemului și de accea eu nu înțeleg acei judecători care sunt de bună credință și care fug sau se ascund în spatele unor tertipuri pentru a evita această verificare. Nu înțeleg de ce se tem. Un judecător cinstit, de bună credință ar trebui să privească acest proces ca pe unul de reevaluare a încrederii prin care își poate recâștiga în fața societății, în fața acelor pentru care R. Moldova ar trebui să lucreze, își reevaluează statutul, postura și de aceea sincer nu înțeleg de unde vine acest blocaj decât dacă poate sunt oameni care se tem de ceea ce verificarea ar putea scoate la iveală”, a afirmat Dragoș Tudorache.

Potrivit lui, corupția este un element important care ține în loc un stat în aspirațiile sale politice europene.

„Dacă vrei să destabilizezi un stat, dacă vrei să-l ții în spate, să-l tragi înapoi încurajezi corupția și pe cei care fac parte dintr-un sistem corupt, ai grijă să apeși butoane acolo unde e nevoie pentru a păstra în funcție pe cei care au crescut și au creat rețele de influență într-un astfel de sistem atât de important funcționarea unui stat. Corupția trage înapoi, ține un stat în acea zonă de nedezvoltare, de imaturitate în care un stat cum e Rusia care are nevoie să influențeze, să-și influențeze vasalii scenariul este perfect. Corupția nu face decât, într-adevăr, să ajute Rusia cu obiectivele pe care știm că și le-a fixat în ceea ce privește statele din fosta Uniune Sovietică.

În mod evident Rusia are de câștigat dintr-un stat în care corupția se perpetuează, la fel cum și cei care își creează propria zonă și propriile interese la nivel local, profită și ei chiar dacă ajută și pot ajuta indirect Rusia în atingerea obiectivelor sale. Vedem deja de câteva săptămâni bune planuri articulate pe care Rusia și le făcuse pentru a ține R. Moldova în întuneric, pentru a trage R. Moldova în spate, pentru a o împedica, de fapt, să-și obțină obiectivul politic asumat și anume aderarea la UE și de accea trebuie să fim cu foarte mare seriozitate ceea ce se întâmplă și cine sunt cei care sunt în spatele acestor blocaje”, a punctat europarlamentarul.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter