Se împlineşte un an de la moartea disidentului rus Alexei Navalnîi. Decesul său a dezafectat practic opoziţia rusă, şi-aşa slăbită după moartea suspectă a mai multor figuri marcante, precum şi de intimidarea altora sau plecarea lor din ţară. Susținătorii lui Alexei Navalnîi au organizat evenimente comemorative în mai multe țări. Un eveniment comemorativ are loc și în Rusia, unde susținătorii săi au mers chiar la mormântul fostului opozant rus, în pofida riscului de represalii din partea autorităților, relatează tvrinfo.ro.
Suporterii şi apropiaţii lui Alexei Navalnîi au riscat să fie ridicaţi de poliţie şi arestaţi fără nicio explicaţie – pentru simplul fapt că au venit la mormântul său. Care nu are, deocamdată, o piatră funerară: familia a decis ca aceasta să fie lăsată la latitudinea susţinătorilor săi. Mulţi oameni au trimis propuneri pe internet, riscând represaliile – dar, deocamdată, monumentul nu a fost construit.
Iulia Navalnaia, văduva lui Aleksei Navalnîi, a participat la un astfel de eveniment comemorativ la Berlin, unde trăiesc numeroși opozanți ruși. De altfel, Navalnaia a făcut publică o listă cu țările și locurile în care au loc evenimente comemorative, iar pe această listă figurează și Bucureștiul.
Sute de oameni cu flori în mână au fost fotografiați la Cimitirul Borisov, din sudul capitalei ruse, la mormântul lui Navalnîi, unde așteaptă să-i aducă un omagiu fostului disident.
Cancelarul german a adus duminică un omagiu principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, decedat în închisoare în urmă cu un an, ”întrucât el a luptat pentru democrație și libertate în Rusia”, relatează France Presse.
„Curajul lui a făcut diferența și merge dincolo de moartea sa”, a scris Olaf Scholz pe rețeaua X.
Carismatic militant anticorupție și inamicul politic numărul 1 al președintelui rus Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi fusese declarat ”extremist” de către justiția rusă. El a murit în circumstanțe neelucidate, într-o colonie penitenciară din regiunea arctică, la 16 februarie 2024.
Alexei Navalnîi avea 47 de ani când a murit în închisoarea din Siberia, unde era reţinut – autorităţile ruse susţin că a căzut din picioare în timp ce se plimba.
Fusese arestat imediat după sosirea din Germania, unde a ajuns pentru tratament de urgență – fusese victima unui atac cu Novicioc, toxină folosită de serviciile secrete ruse împotriva multor opozanți și disidenți.
Văduva sa îi îndeamnă însă pe ruşi să lupte pentru libertate şi încearcă să transmită un mesaj de speranţă, la un an după moartea soţului său.
Iulia Navalnaia, văduva lui Alexei Navalnîi: Văd cum numele lui Alexei inspiră oameni din lumea întreagă. Înţeleg că ţara noastră nu înseamnă doar război, corupţie şi represalii. Înseamnă şi oameni ca tine şi că mine, oameni care nu tac, care continuă să lupte. Sunt sigură că putem face diferenţa.
Dar, chiar şi printre adversarii lui Putin, Alexei Navalnîi are o imagine controversată.
Ben Noble, cercetător, Chatham House: Sunt opinii în afara Rusiei, inclusiv în Ucraina, care îl consideră încă un imperialist, poate naţionalist, care per total a avut o influenţă negativă. În interiorul Rusiei, o minoritate restrânsă încă îi mai sprijină proiectul, dar majoritatea îl critică sau pur şi simplu nu-i dau atenţie; asta după ani în care a fost demonizat de stat ca fiind o marionetă a Vestului.
Practic, cu moartea lui Alexei Navalnîi, în Rusia nu a mai rămas nicio opoziţie reală.
Tot luna aceasta se împlinesc 10 ani de când un alt mare rival al lui Putin, Boris Nemţov, a fost împuşcat în spate chiar în apropierea zidurilor Kremlinului.
Până şi avocaţii lui Navalnîi au fost arestaţi. Orice opozanţi relevanţi fie au fost reduşi la tăcere de teama represaliilor asupra lor, familiilor şi prietenilor, fie au plecat din ţară şi încearcă să adune sprijin extern.
Funeraliile lui Alexei Navalnîi au avut loc pe 1 martie 2024 și au participat mii de ruși. Au participat, de asemenea, ambasadorii occidentali acreditați la Moscova, inclusiv cel al României.
Funeraliile au avut loc la Cimitirul Borisov, din sudul capitalei ruse, la aproape 20 de kilometri de Kremlin, unde susținătorii disidentului rus au fost lăsați să intre în grupuri.