Social

În următorii doi ani, în localităţile din R. Moldova vor fi înfiinţate noi staţii de pompieri voluntari

Pompieri voluntari
Sursa video: TVR MOLDOVA

În următorii doi ani, în localităţile din Republica Moldova vor fi înfiinţate noi staţii de pompieri voluntari. Astfel, timpul de intervenţie a salvatorilor în situaţii de urgenţă se va micşora şi se va apropia mai mult de standardele europene. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, pe lângă cele 68 de posturi de pompieri voluntari existente, vor mai fi create încă cel puţin opt.

Staţia de pompieri din Sipoteni a fost deschisă acum şase ani, cu sprijinul financiar al salvatorilor din Austria. În prezent sunt activi 30 de pompieri din localitate, gata să înfrunte pericolul în caz de incendiu, fără a primi vreo remuneraţie. Din echipă face parte şi Andrei Trifon.

ANDREI TRIFON, pompier voluntar: „Am decis să devin pompier voluntar din propria dorinţa şi din bunul simţ de cetăţean al comunei noastre. Am vrut să contribui la îmbunătăţirea situaţiei din comuna noastră, deoarece în perioada de toamnă, de primăvară sunt o grămadă de incendii de vegetaţie, care poluează aerul distrug fauna.”

Potrivit autorităţilor locale, pompierii voluntari din Sipoteni intervin anual în peste 40 de incendii şi, în cele mai multe cazuri, ajung înaintea echipelor specializate.

VASILE RAŢĂ, primar, comuna Sipoteni: „Avem un teritoriu enorm şi atunci când este necesar de intervenit la stingerea incendiilor de vegetaţie cât şi a bunurilor imobiliare, echipa în timp real şi rapid se deplasează împreună cu pompierii profesionişti din Călăraşi. A fost necesar, pentru că am avut situaţii destul de tragice când pompierii din Călăraşi erau antrenaţi la diferite intervenţii în alte localităţi şi le venea mai greu să se deplaseze, noi însă cu  echipa noastră am salvat vieţi omeneşti, am salvat zeci de hectare de vegetaţie, de pădure.”

Pe parcursul acestui an fost înfiinţate şase noi posturi teritoriale de salvatori şi pompieri. Astfel, în Republica Moldova, funcționează acum 68 de posturi. 19 dintre ele au numai voluntari.

ALEXANDRU TATAROV, şef adjunct, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: „Noi ne planificăm să avem o reţea întreagă de posture de salvatori şi pompieri, astfel încât să avem o acoperire la nivel teriotorial, astfel încât, timpul de răspuns, de reacţie la apelurile de urgenţă să ajungă la obiectivele europene, de 15 minute. Actualmente timpul de răspuns pe ţară este de 19 minute la situaţii de urgenţă.”

„În țări precum Norvegia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța și Țările de Jos peste 70% dintre salvatori sunt voluntari. În Germania, Austria sau Portugalia, însă, peste 94% dintre pompieri nu sunt plătiţi pentru eforturile lor în salvarea de vieţi omeneşti şi bunuri materiale.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter