Politic

Neînţelegeri în Parlament în privința zilei de 9 Mai. Ziua Victoriei ar putea fi schimbată

Neînţelegeri în Parlament în privința zilei de 9 Mai. Ziua Victoriei ar putea fi schimbată

Neînţelegeri în Parlament în privința zilei de 9 Mai. Guvernarea propune ca aşa-zisa "Zi a Victoriei" – cum e numită în prezent, să fie redemunită în "Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial". Mai mult, majoritatea mai vrea ca aceasta să fie celebrată cu o zi înainte, adică în data de 8 Mai. Inițiativa legislativă i-a nemulţumit pe deputaţii Fracțiunii Blocului Comuniștilor şi Socialiștilor.

GRIGORE NOVAC deputat BCS: „Este o victorie comună şi indiferent ce va face guvernarea, societatea va serba Ziua Victoriei pe 9 mai, aşa cum am demonstrat recent pe 9 mai, aţi văzut zeci de mii de oameni care au ieşit în PMAN şi au adus un omagiu sacrificiului făcut de buneii şi străbunii noştri.”

Aşa au reacţionat deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor la propunerea PAS de a modifica data şi denumirea aşa-numitei zile a Victoriei. Subiectul a fost dezbătut de deputaţi şi în comisiile parlamentare, iar cei din BCS s-au arătat indignați că presa nu a fost prezentă, aşa că unii le-au dat lecţii de etică jurnaliştilor.

ADELA RĂILEAN deputat BCS: „Dvs. ca presă erați obligată să veniți să reflectați evenimentul de la faţa locului, nu după ce s-a consumat un eveniment.”

Deputaţii PAS spun că proiectul de lege e necesar. Asta, deoarece se fac unele confuzii între data de 8 mai, când s-a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial pe continental european, şi ziua de 9 mai, impusă de Stalin și de URSS în lagărul socialist, pentru a-și revendica un rol primordial în victoria împotriva foștilor aliați naziști.

MIHAI POPŞOI deputat PAS: „Pe 8 mai este Ziua Comemorării, o zi tragică iar 9 mai este Ziua Europei în care sărbătorim pacea, integrarea europeană, bunăstarea, democraţia, şi un lucru firesc atât timp cât Republica Moldova îşi doreşte să fie parte a uniunii Europene să se ajusteze aceste nuanțe simbolice. Deputaţii PAS mai spun că în actuala legislaţie există interpretări ideologice ale unor evenimente.”

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „Este o zi a comemorării, îi cinstim pe cei care au căzut, au pătimit, care au suferit şi nu bravadă ideologică aşa cum încearcă Kremlinul să facă să încerce să paraziteze şi lucru acesta se întâmplă şi cu partidele pro-ruse, pro-Kremlin de la noi. Ei nu fac altceva decât parazitează pe câteva zile în calendarul nostru, sunt 2 zile, in mai şi in octombrie.”

După votul din Parlament, legea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, iar Guvernul va trebui să facă modificările necesare în termen de două luni.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter