Economic

Consumatorii din Republica Moldova vor plăti mai puţin pentru gazul natural

Consumatorii din Republica Moldova vor plăti mai puţin pentru gazul natural

Consumatorii din Republica Moldova vor plăti mai puţin pentru gazul natural. Hotărârea privind noul tarif a fost aprobată astăzi de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. Autorităţile cred că după această ieftinire, cel mai probabil, vor scădea şi preţurile la electricitate şi agentul termic. Carburanţii, însă, continua să se scumpească în urma evoluţiilor de pe bursele internaţioanle.

După decizia de astăzi a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, consumatorii casnici vor achita 14 lei şi 47 de bani pentru un metru cub de gaze naturale, cu peste 3 lei mai puţin faţă de tariful actual de 18 lei şi 6 bani. În prezent, pentru cei care beneficiază de compensații, tariful variază între 12 și 17 lei, în funcție de gradul de vulnerabilitate, pentru 180 de metri cubi de gaze pe lună. Consumul ce depășește acest plafon se achită la prețul stabilit de ANRE.

PREŢUL GAZELOR NATURALE Sursa: ANRE Tarif actual 18,06 lei Noul tarif 14,47 lei Diferenţa 3,59 lei STANDUP NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA După aprobarea noului tarif la gazele naturale, de compensaţii vor beneficia doar consumatorii cărora le-a fost atribuite gradele de vulnerabilitate energetică extremă, foarte ridicată, ridicată şi medie. Aceştia vor plăti, şi în continuare, între 12 şi 12 lei şi 60 de bani, iar diferenţa de preţ va fi compensat de stat. Restul cetăţenilor, vor achita, din martie, noul tarif de 14 lei şi 47 de bani.

COMPENSAŢII VALABILE DUPĂ APROBAREA NOULUI TARIF Vulnerabilitate Tarif Extremă 12 lei/m3     Foarte ridicată 12,2 lei/m3 Ridicată 12,4 lei/m3 Medie 12,6 lei/m3 Scăzută 17 lei/m3 - 14,47 lei/m3 Primară 18,06 lei/m3 - 14,47 lei/m3 Fără vulnerabilitate 18,06 lei/m3 - 14,47 lei/m3

Noile tarife vor intra în vigoare, cel mai probabil, de vineri, în momentul în care decizia ANRE va fi publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat urmează şi alte reduceri de tarif în domeniul energetic.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: Preţurile reglementate vor scade pentru toţi. Mai mult ca atât, o dată cu scăderea preţurilor reglementate la gaz, veţi vedea că vor urma şi decziile cu privire la modificarea preţurilor la energia termică şi energia electrică, produsă la CET-uri în congenerare.

Autorităţile au precizat că ieftinirea gazului e posibilă, în mare parte, datorită scăderii prețurilor pe bursele internaționale. Dar şi scumpirile în lanţ, din ultimele săptămâni, la benzină şi motorină, sunt legate de fluctuaţiile de pe pieţele mondiale.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: Dacă aş cunoaşte cum vor evolua preţurile pe pieţele internaţionale, probabil că m-aş ocupa cu altceva. Dar, într-adevăr este vorba despre evoluţia preţurilor pe pieţele internaţionale.

Minisitrul Agriculturii, Vladimir Bolea, recunoaşte că tendinţa de scumpire a carburanţilor are caracter sezonier, înaintea lucrărilor agricole.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: Şi nu numai în Republica Moldova dar peste tot, pentru că creşte cererea de acest produs. Din păcate tot ce ţine de economia globală, dar absolut de economia globală sunt în scopuri speculative creşterea cererii presupune şi creşterea preţurilor.

Mâine benzina cu cifra octanică 95 va costa 25 de lei şi 5 bani, cu 6 bani mai mult decât astăzi, iar motorina standard se va scumpi cu 1 ban, şi se va vinde la pompă cu cel mult 23 de lei şi 7 bani.

CARBURANŢII SE SCUMPESC Benzina 95 25,05 lei + 6 bani Motorina 23,07 + 1 ban

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter