Social

Modificările legii privind energia regenerabilă. Consumatorii casnici care produc energie regenerabilă vor fi scutiți de impozitul pe venit

Modificările legii privind energia regenerabilă. Consumatorii casnici care produc energie regenerabilă vor fi scutiți de impozitul pe venit

Modificări importante la legea privind energia regenerabilă. Sunt șase măsuri menite să accelereze dezvoltarea sectorului. Printre acestea - eliminarea plafoanelor de capacitate pentru prosumatori, facilitarea funcționării comunităților energetice, dar și debirocratizarea racordării la rețea.

ZFR

Una dintre modificări vizează eliminarea impozitului pe venit pentru consumatorii casnici care produc energie regenerabilă.

VICTOR PARLICOV minstrul Energiei: „Omul și-a instalat panouri fotovoltaice. A consumat cât e necesar, excesul l-a dat în rețea și tot asta i s-a calculat în bani, și acum el trabuia să plătească impozit. Ceea ce noi am discutat și am obținut. Este că veniturile  celor care și-au instalat aceste panouri vor fi scutate de impozit pe venit."

O altă schimbare îi vizează pe solicitanții avizelor de racordare și anularea plafonului individual pentru cei care și-au construit deja centralele, dar nu au reușit să le dea în exploatare. Totodată, cei care produc energie electrică regenerabilă pentru propriul consum vor putea beneficia de facturarea netă și pentru centralele electrice amplasate în afara locului de consum.

CAROLINA NOVAC secretar de stat, Ministerul Energiei: „Cu această prevedere noi putem permite acum autorităților publice locale,  cei care inclusiv au beneficiat de proiectul în Satul European, acum sunt 27 proiecte preselectate, să-și instalaze o central care să le acipere consumul atât pentru primăîrie, școală, grădiniță, casa de cultură."  Această măsură nu se limitează doar la APL-uri dar și la asocialiațile de irigare, agricultori, fermieri.”

O altă modificare ține de prelungirea mecanismului de aplicare a tarifului fix pentru cei care au obținut statut de producători eligibili mici pană în 2022, dar nu au reușit să-şi folosească centralele.

ZFR

VICTOR PARLICOV minstrul Energiei: „Noi extindem încă o data perioada in care ei să poată beneficia de acest mecanism, dar mecanismul acesta se închide, pentru că mai departe capacitățile suplimentare pentru energie regenerabilă, vor fi allocate prin celelelete două mecanisme care sunt mult mai aproape de mecanismele de piață. Mai departe vor fi licitații și fcaturare netă.”

Documentul mai reglementează organizarea și funcționarea comunităților de energie din surse regenerabile. Membrii acestor comunități pot fi persoane fizice, asociații de proprietari, întreprinderi mici și mijlocii, sate și orașe, precum și consumatorii vulnerabili.

CAROLINA NOVAC secretar de stat, Ministerul Energiei: „Ele reprezintă în fond niște cooperative cu mai mulți consumatori care agrează printr-un contract energia electrică generată de acea centrală.  Furnizorul va avea obligația să semneze acel contract de achiziționare a energiei  electrice de la comunitățile energetice. Profitul acestor comunități energetice nu va fi distribuit către fiecare memebru în parte ca și dividente ci va fi reinvestit în comunitate. ”

Modificările la Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile au fost votate în lectură finală de Parlament, în ultima ședintă din această sesiune.  Republica Moldova și-a propus obiectivul ca, până în 2030, 30 la sută din energia produsă să fie din surse regenerabile. Ponderea energiei regenerabile în mixul energetic al R.Moldova este de aproximativ 10%.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter