Extern

Premierul italian Giorgia Meloni: Dacă Rusia nu ar fi invadat Ucraina, Hamas nu ar fi atacat Israelul

post-img
Giorgia Meloni, Volodimir Zelenski

Invazia totală a Rusiei în Ucraina în urmă cu doi ani a fost precursorul atacului grupării militante Hamas asupra Israelului din octombrie anul trecut, a declarat premierul italian Giorgia Meloni într-un interviu publicat sâmbătă, informează Politico.

"Dacă Rusia nu ar fi invadat Ucraina, cel mai probabil Hamas nu ar fi lansat un astfel de atac împotriva Israelului", a declarat Meloni pentru ziarul italian Il Giornale, referindu-se la atacul din 7 octombrie, în care militanţii Hamas au ucis 1.200 de persoane în Israel şi au răpit alte 250, scrie News.ro.

"Era inevitabil ca o încălcare atât de gravă a dreptului internaţional, în plus din partea unui membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, să aibă consecinţe în cascadă asupra altor zone ale lumii, din Orientul Mijlociu până în Balcani, până în Africa", a declarat Meloni în interviul publicat la sosirea sa la Kiev pentru a marca a doua aniversare a invaziei la scară largă a preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.

"Acesta este jocul pe care îl jucăm şi trebuie să fim conştienţi. Dacă nu se restabileşte legalitatea internaţională în Ucraina, focarele de conflict vor continua să se înmulţească", a spus ea.

Meloni şi-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru o soluţie cu două state, despre care a spus că este "în interesul tuturor, atât al Israelului, cât şi al Palestinei".

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter