Sci-Tech

ChatGPT: doar începutul necazurilor în Europa

post-img
ChatGPT

Interzicerea ChatGPT în Italia și posibilitatea ca și Germania să facă același lucru nu sunt singurele necazuri pentru această nouă aplicație de inteligență artificială. OpenAI, compania care a dezvoltat aplicația, ar urma să se confrunte pe mai multe planuri cu puternica autoritate europeană de protecție a datelor, notează rfi.ro.

După cum observă Politico, interdicția din Italia este doar începutul problemelor pentru ChatGPT. Tehnologia sa irită deja guvernele din cauza unor riscuri care variază de la protecția datelor, la dezinformare, criminalitate informatică, fraudă sau trișarea la testele școlare.

OpenAI, organizația care a creat ChatGPT, are oricum o problemă: nu a înființat un sediu local în una dintre cele 27 de țări ale Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că autoritatea de protecție a datelor din orice țară membră poate lansa noi investigații și poate aplica interdicții.

Anterior, Google s-a confruntat cu o amendă de 50 de milioane de euro pentru GDPR în Franța, sancțiune care a fost impusă înainte ca gigantul tehnologic american să își centralizeze în mod oficial structura juridică europeană în Irlanda.

TikTok, de asemenea, s-a confruntat cu mai multe investigații privind confidențialitatea și amenzi din partea autorităților olandeze, italiene și franceze înainte de a se instala legal în Irlanda în 2021.

În ce privește ChatGPT, autoritatea pentru protecția datelor din Franța, CNIL, a primit cel puțin două plângeri, pe motiv de încălcare a confidențialității, inclusiv a GDPR, potrivit publicației L'Informé.

Confidențialitate și... ceva mai mult

Însă nu doar confidențialitatea este motivul pentru care sistemele de inteligență artificială, precum ChatGPT, ridică probleme.

La sfârșitul lunii martie, un tânăr belgian s-a sinucis în urma unor săptămâni de conversații cu un chatbot bazat pe inteligență artificială numit Eliza, a relatat ziarul belgian La Libre.

Legislatorii europeni tocmai iau în discuție o serie de bariere de protecție juridică pentru această tehnologie în cadrul unui proiect de lege a UE privind inteligența artificială.

Iar faptul că ChatGPT a comis o încălcare a regulilor și a expus conversațiile utilizatorilor și informațiile lor de plată, în luna martie, nu face decât să sporească necazurile sale.

Decizia Italiei de a opri ChatGPT este un semnal de alarmă, atât pentru utilizatori, pentru legiuitorul european dar și pentru compania de inteligență artificială ceea ce, notează Politico, ar trebui să ducă la declanșarea unui dialog în Europa și va accelera adoptarea de poziții de către alte autorități de reglementare.

Cât privește reglementarea europeană, comitetul recent constituit la nivelul Parlamentului European are în vedere ca utilizatorii de sisteme cu risc ridicat să efectueze o evaluare a impactului asupra drepturilor fundamentale.

Un Oficiu european pentru Inteligență Artificială urmează a fi înființat pentru a supraveghea activitatea companiilor care utilizează noua tehnologie.

După cum notează Euractiv, unele aplicații tehnologice vor fi interzise cu totul, cum ar fi cele care folosesc tehnicile subliminale ce exploatează vulnerabilitatea unei persoane, deși în acest caz a fost introdusă o excepție privitoare la scopurile terapeutice.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter