Social

În Republica Moldova ar putea fi deschise mini-creşe, iar activitatea bonelor va fi reglementată prin lege

În Republica Moldova ar putea fi deschise mini-creşe, iar activitatea bonelor va fi reglementată prin lege
Sursa video: TVR MOLDOVA

Începând cu anul viitor, în Republica Moldova ar putea fi deschise mini-creşe iar activitatea bonelor va fi reglementată prin lege. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale lucrează la elaborarea unui astfel de proiect. Din septembrie, familiile cu copii, incluse în programul social, vor beneficia de ajutoare sociale mai mari din partea statului.

Potrivit statisticii, 52 la sută dintre familiile  sărace din Republica Moldova sunt familiile cu copii. Pentru a le  sprijini, statul a decis să opereze modificări la sistemul de ajutor şi  să majoreze, din septembrie, alocaţiile sociale. Asta va duce şi la  creşterea numărului de beneficiari incluşi în program.

DAN PERCIUN  deputat, preşedintele Comisiei Protecţie Socială: „Cu tot suportul care vine din partea statului noi nu  reuşim să scoate aceste familii din sărăcie. Ele continuă să fie acolo,  în special cele cu trei şi mai mulţi copii şi atunci am considerat că  este important să punem asta ca prioritate. Reforma a  fost pornită şi ea o să se finalizeze în  luna septembrie, când nemijlocit o să intre primele plăţi majorate  În mediu o plată de ajutor social este de 600 de lei, dar  va fi semnificativ mai mare, practic dublu de ceea ce este la moment”.

În  Parlament a fost înregistrat recent un proiect de lege care prevede  extinderea perioadei în care poate fi oferit concediul de paternitate de  la 56 de zile până la un an. Proiectul prevede şi crearea unui program  flexibil de muncă pentru părinţi. Ministerul Muncii a anunţat că   lucrează la elaborarea unui proiect care prevede deschiderea  mini-creşelor şi reglementarea activitaţii bonelor. Asta în condiţiile  în care, rata de acoperire cu servicii de creşă pentru copii sub 3 ani  în Republica Moldova este sub 20 la sută, iar în Chişinau de doar 12 la  sută.

MARCEL SPATARI  ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Elaborăm un cadru mai flexibil dar securizat pentru  apariţia unor mini-creşe sau pentru a reglementa activitatea bonelor  la  domiciliu, inclusiv a bonelor care primesc la ele acasă copii. O persoană va putea să se înregistreze în calitate  de îngrijitor pentru copii de vârstă timpurie, dacă este  certificată şi dacă se înregisrează oficial.”

Ministerul intenţionează să creeze şi un Fond public de finanţare a Creşelor şi un mecanism de acordare a tichetelor de creşă.

MARCEL SPATARI  ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Dacă standardele vor funcţiona de ce să nu  subvenţionăm aceste mini-creşe. Astfel de soluţii există la nivel  internaţional, în Germania se numesc mame de zi”.

Fondul ONU pentru Populaţie salută iniţiativele legislative propuse şi cele aprobate recent de autorităţile de la Chişinău.

NATALIA PLUGARU  reprezentantă UNFPA Moldova: „Fiind întrebată populaţia RM în ce măsură reuşeşete să  combine viaţa de familie şi porfesională doar 5% au spus că reusec să  facă acest lucru. Ceea ce indică că există un teren foarte mare de  lucru.  Atunci când ţările  oferă şansa de partajare a concediului de îngrijire a copiilor, ore  flexibile de muncă toate acestea pe termen lung au un impact foarte  benefic asupra dezvoltării cognitive al copiilor, asupra relaţiilor  pozitive în cuplu”.

În  prezent, sunt în proces de eleborare standardele de ocupare pentru  bone. De la întâi septembrie vor fi organizate cursuri pentru  certificarea profesională a acestora.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter