Politic

Secretarul de Stat al Guvernului, Adrian Băluţel, despre suportul României pentru localitățile din R. Moldova: În prima tranșă de asistență se include finanțarea a șaizeci de proiecte „Satul European”

post-img
Punctul pe AZi
Sursa foto: TVR MODLOVA

„În prima tranșă de asistență se include finanțarea a șaizeci de proiecte „Satul European”. O parte componentă din proiectele „Satul European”, care noi le-am agreat deja pentru primării, urmează să fie finanțate de către grantul românesc, asistența de 100 de milioane din partea României.” Declarațiile au fost făcute de către secretarul de Stat al Guvernului, Adrian Băluţel, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi.

„Asta este o direcție de suport a României pentru localități. Exercițiul de înfrățire discutăm și suntem în proces de identificare a unui mecanism de suport pentru a facilita ca mai multe localități din R. Moldova și mai multe localități din România să se înfrățească. Vedem acest lucru extrem de important în special în contextul reformei administrației publice locale, unde vrem să vedem în special pe componenta locală primării puternice în R. Moldova cu expertiză și experiență de a atrage investiții și de a lucra la nivel local cu antreprenorii. Vrem să vedem infrastructură performantă, vrem să vedem administrare eficientă la nivel local. Eu cred că primăriile noastre au ce învăța și au ce prelua de la primăriile din România”, a spus secretarul de Stat al Guvernului.

Totodată, Adrian Băluţel a menționat că subiectul de pregătire pentru procesul negociere și de aderare este un subiect aparte, unde România este principalul avocat UE, dar și principalul pilon în fortificarea capacităților noastre pentru pregătirea de aderare.

„Luminița Odobescu, noul ministru al Afacerilor Externe a fost una dintre persoanele care ne-a ajutat personal, dar și a facilitat comunicarea cu instituțiile din România când pregăteam acel chestionar. Acum suntem în discuții cu partea română pentru a avea mai multă expertiză în transpunerea IQ-lui comunitar. Evident ne preocupăm și de capacitatea instituțiilor la nivel central, dar și la nivel local de accesa fonduri structurale în programele unde devenim membri în procesul de aderare, de accesa programe din fondurile de pre aderare care se deschid în momentul deschiderii negocierilor. Este o agendă foarte vastă, fiind doar acest bloc de integrare europeană. Ne dorim să avem experți din România care să fie detașați pentru a asista grupurile de lucru care pregătesc poziția R. Moldova în procesul de negociere”, a mai adăugat acesta.

Ediția emisiunii „Punctul pe AZi” din 21 iunie poate fi vizionată mai jos.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter