Europa azi

VIDEO. Acord istoric al liderilor europeni: UE va livra urgent Ucrainei muniție de artilerie și, dacă se solicită, rachete, inclusiv prin achiziții comune

post-img
Președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Sursa foto: tvr

Uniunea Europeană plănuiește o nouă propunere legislativă pentru a îmbunătăți producția de muniție din Europa, a declarat joi președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la finalul primei zile a summitului Consiliului European în urma căruia liderii europeni au salutat acordul de la nivelul miniștrilor de externe și ai apărării europeni de a livra urgent Ucrainei muniție sol-sol și muniție de artilerie și, dacă se solicită, rachete, inclusiv prin achiziții comune, scrie caleaeuropeană.ro.

“Comisia va veni cu o propunere legală care să permită accelerarea producției industriale de muniție”, a declarat aceasta, într-o conferință de presă alături de președintele Consiliului European, Charles Michel.

Această propunere ar putea include și “sprijin de la bugetul UE”. Noul efort vine ca parte a unui acord mai amplu pe care liderii UE l-au aprobat joi și care va trimite Ucrainei 1 milion de cartușe.

În concluziile reuniunii se arată că “Uniunea Europeană se poziționează ferm și pe deplin alături de Ucraina și va continua să furnizeze un important sprijin politic, economic, militar, financiar și umanitar Ucrainei” și că “Uniunea Europeană și statele membre își intensifică eforturile pentru a contribui la satisfacerea nevoilor presante ale Ucrainei în plan militar și în materie de apărare”.

Astlfel, ținând seama de interesele în materie de securitate și apărare ale tuturor statelor membre, “Consiliul European salută acordul la care s-a ajuns în cadrul Consiliului de a livra urgent Ucrainei muniție sol-sol și muniție de artilerie și, dacă se solicită, rachete, inclusiv prin achiziții comune și prin mobilizarea unei finanțări adecvate efectuate, între altele, prin intermediul Instrumentului european pentru pace, cu scopul de a furniza un milion de muniții de artilerie în următoarele 12 luni, în cadrul unui efort comun, fără a aduce atingere caracterului specific al politicii de securitate și de apărare a anumitor state membre“.

Deciziile de joi au venit și după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat prin videoconferință Consiliului European pe drumul său de întoarcere din regiunea Herson, în apropiere de frontul de sud.

El a mulțumit europenilor pentru ajutorul lor militar, însă a avertizat că reticenţele în ceea ce priveşte furnizarea de rachete cu rază de acţiune lungă şi de avioane de luptă riscă să prelungească războiul.

Acest acord reprezintă un remarcabil pentru UE, un proiect de pace care, în esență, intră acum pentru prima dată în afaceri cu arme, notează Politico Europe.

Un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, între care și România, plus Norvegia, au semnat luni acordul de proiect de 2 miliarde de euro al Agenției Europene de Apărare pentru achiziția comună de muniție pentru a ajuta Ucraina și a reface stocurile naționale ale statelor membre. Referitor la acest acord, președintele Klaus Iohannis a precizat că “este o abordare europeană, nu este o abordare națională și noi o sprijinim”.

“Ea este gândită să se desfășoare cu bani europeni, deci cu finanțare europeană, și printr-o agenție europeană, deci nu se țintește achiziție de tip național. Şi noi credem că este o abordare foarte bună, de aceea suntem de acord cu ea”, a explicat el, joi, la Bruxelles, înainte de lucrările summitului european.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter