Extern

China nu poate pretinde că este "imparţială" în ce priveşte Ucraina (Casa Albă)

post-img
John Kirby

"Nu putem considera în mod rezonabil că China este imparţială" în ce priveşte Ucraina, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe, critica americană cea mai directă până în prezent la adresa propunerii chineze de mediere în conflict, relatează AFP.

Beijingul "nu a condamnat" invazia rusă, "nu a încetat să cumpere petrol rusesc", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, potrivit Agerpres. El a mai acuzat Beijingul că "răspândeşte propaganda rusă" în legătură cu faptul că războiul din Ucraina ar fi rezultatul agresiunii occidentale, în timp ce Vladimir Putin şi Xi Jinping au lăudat marţi intrarea într-o "nouă eră" a relaţiei lor "speciale".


Purtătorul de cuvânt a estimat că cele două ţări nu sunt legate printr-o "alianţă" reală, ci printr-o "căsătorie din interes". China şi Rusia "vor să schimbe regulile" care guvernează ordinea internaţională, a mai declarat John Kirby. El a asigurat că Statele Unite doresc, totuşi, să menţină canale de comunicare cu China şi a indicat că preşedintele american Joe Biden intenţionează în continuare să se întâlnească cu Xi Jinping, fără alte detalii. John Kirby a mai subliniat că, din ce ştie, China nu a oferit până în prezent ajutor militar Rusiei. Administraţia americană crede că Beijingul are în vedere un astfel de ajutor, ceea ce China dezminte. Acestea sunt cele mai categorice comentarii ale administraţiei SUA în legătură cu summitul organizat cu mare pompă la Kremlin care urmăreşte mai presus de toate să demonstreze soliditatea relaţiilor dintre Rusia şi China. Preşedintele chinez a estimat că relaţiile dintre Beijing şi Moscova intră într-o "nouă eră", după ce a semnat o declaraţie cu omologul său rus privind "aprofundarea parteneriatului strategic" dintre Rusia şi China. Liderul de la Kremlin, care a întins covorul roşu pentru Xi Jinping pentru această vizită de stat care se încheie miercuri, a salutat "natura specială a relaţiilor ruso-chineze". În ceea ce priveşte relaţia dintre Washington şi Beijing, deja foarte tensionată, aceasta s-a deteriorat şi mai mult de când Statele Unite au distrus în februarie un balon chinez care, în opinia lor, a efectuat o misiune de spionaj asupra teritoriului american, ceea ce China a negat.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter