Cultură

Ziua Umorului, celebrată la Muzeul Naţional al Literaturii Române printr-o expoziţie dedicată lui Gheorghe Urschi

Ziua Umorului, celebrată la Muzeul Naţional al Literaturii Române printr-o expoziţie dedicată lui Gheorghe Urschi

În fiecare an, în 1 aprilie, este celebrată Ziua Umorului. La Chişinău, însă, acestă zi a fost sărbătorită la Muzeul Naţional al Literaturii Române printr-o expoziţie dedicată lui Gheorghe Urschi, numit şi "Regelule umorului" din Republica Moldova. Este un omagiu adus artistului și scriitorului la cei 75 de ani.

Expoziția prezintă viața și opera lui Gheorghe Urschi în cărți, manuscrise, documente, scrisori, artă plastică, fotografii, caricaturi. Printre exponate se află şi maşina de scris a maestrului.

LILIANA URSCHI fiica lui Gheorghe Urschi: „Este prima oară când publicul vine să vadă scriitorul Gheorghe Urschi, pentru că tata are multe cărţi scrise, multe cărţi traduse. Îmi amintesc că în copilărie, sunetul ăsta a maşinei de tapat. Uşa era închisă în sufragerie şi mă strecuram să văd ce face tata.”

MARGARETA REABCOV regizor TV: „ A fost prin toate satele Moldovei, am fost de multe ori cu el, şi pot să vă spun că nu ştiu un alt om care să fi fost atât de iubit şi atât de aşteptat ca Gh. Urschi. A avut şi are un spirit al dreptăţii.”

Expoziţia este organizată de Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova.

TEO CHIRIAC preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova: „El încerca masele să le ridice la un nivel intelectual cu umorul lui, cu ţinuta lui şi în acelaşi timp pe mai marii zilei încerca să-I pună cu picioarele pe pământ. El făcea această muncă foarte grea.”

MARIA ŞLEAHTIŢCHI director, Muzeul Naţional al Literaturii Române: „Umoriştii sunt oameni rari, a povesti cu umor e un talent dar a scrie cu umor este foarte greu. Gheorghe Urschi este un artist polivalent dar şi special.”

Maestrul nu a fost prezent la eveniment, însă a vizitat expoziţia cu o zi înainte, alături de fiica Liliana. În cei peste 40 de ani de activitate, Gheorghe Urschi a scris nuvele, proză, scenarii de film şi a realizat numeroase emisiuni şi concerte. A scris piesele de teatru și mai multe piese pentru copii. În viitorul apropiat , o parte dintre cărţile sale vor putea fi găsite în format online.

LILIANA URSCHI fiica lui Gheorghe Urschi: „Ar fi un plan să le digitalizăm şi lumea să le poată citi de pe tablete, telefoane, hârtia se trece din păcate.”

Expoziția "Portretul în grup" dedicată lui Gheorghe Urschi va fi deschisă până în 27 aprilie.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter