Social

Fonduri europene pentru eficiența energetică a clădirilor

Fonduri europene pentru eficiența energetică a clădirilor

Republica Moldova va primi un grant de 9,5 milioane de euro pentru un program privind finanțarea economiei verzi în sectorul rezidențial. Acordul de finanţare a fost semnat astăzi de Ministerul Energiei şi BERD, în prezenţa Comisarului European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi.

O parte din grantul de 9,5 mil de euro va fi utilizat pentru eficientizarea energetică a instituțiilor publice. Cealaltă va ajunge în Fondul pentru Eficiență Energetică pentru reabilitarea energetică a sectorului rezidențial din Republica Moldova.

OLIVER VERHELYI comisar european pentru Extindere și Vecinătate: Mă bucur să fiu aici pentru a vedea că am început cu adevărat să livrăm ceva pentru cetățenii R.Moldova.   Cea mai bună energie este energia care nu este consumată. Știm că, în această țară, anume costurile pentru resursele energetice reprezintă o parte considerabilă din bugetul familiilor. Această contribuție directă a noastră va fi resimțită de toți.

Acordul vine în sprijinul liniei de credit de la BERD, în valoare de 30 milioane de euro.

CATARINA BJORLIN HANSEN, șefa Biroului BERD în Moldova:   Tot ce ține de eficiența energetică face bine propriilor economii, portofelului dumneavoastră.  Împreună, lansăm un nou instrument pe care îl vom utiliza pentru a lucra cu băncile locale și a ajunge la gospodăriile din R.Moldova.

Semnarea Acordului a avut loc în curtea unui bloc de locuinţe de pe strada Bulgară din Chișinău. E unul dintre cele patru blocuri care a fost  eficientizat energetic cu sprijinul UE. Valoarea lucrărilor se ridică la un million de euro. Datorită sprijinului Uniunii Europene, locatarii au achitat iarna trecută chiar şi cu 40 la sută mai puțin pentru căldură.

IANA BURMISTER locatară: Tot consumul e trecut prin contorul personal, este posibilitatea de a regla temperatura și de a include sau exclude anumite părți ale sistemului în interiorul apartamentului.

TAMARA CIOCHINA  locatară: Personal m-am deconectat de la serviciile de gaz, categoric m-am dezis de aceste servicii și acum am un apartement eficient energetic.

NATALIA ROȘCA administrator blocului:  Blocul a achitat 20 la sută din costul proiectului implementat ceea ce s-a dovedit a fi sume mult mai mici decât cele preconizate la început. Mulți dintre locatari deja și-au achitat rata.  

Sprijinul oferit de UE va ajuta Guvernul Republicii Moldova să îmbunătățească securitatea energetică și să reducă semnificativ emisiile de carbon.

VICTOR PARLICOV ministrul Energiei:  Eu imi doresc ca toate blocurile din Chișinău și din orașele în care avem sisteme centralizate să fie aduse la această etapă să fie civilizat, confortabil de utilizat și cu facturi mai mici pentru consumatori.

Sectorul rezidențial consumă peste 50% din energia din Republica Moldova, iar pentru încălzirea unui metru pătrat de spațiu e folosită de două ori mai multă căldură decât în UE.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter