Politic

Cum asigurăm securitatea R. Moldova? Maia Sandu: „Ucraina rămâne scutul nostru"

post-img
Maia Sandu
Sursa foto: PARLAMENT RM

Președinta Maia Sandu a subliniat, joi, în Parlament, că Ucraina va rămâne a fi scutul Republicii Moldova și nu trebuie să se permită ca țara să fie atrasă în război. Șefa a subliniat că, indiferent dacă pacea va fi semnată sau nu în acest an, Ucraina va rezista în continuare, cu sprijinul ferm al țărilor care vor să readucă pacea pe continentul nostru.

„Noi avem datoria morală să nu permitem ca Moldova să fie folosită împotriva Ucrainei, să nu permitem ca țara noastră să fie atrasă în război. Indiferent dacă pacea va fi semnată în acest an sau nu, Ucraina va rezista în continuare, cu sprijinul ferm al țărilor care vor să readucă pacea pe continentul nostru. Ucraina va fi scutul nostru în continuare, iar noi avem datoria morală să nu permitem ca Moldova să fie folosită împotriva Ucrainei, să nu permitem ca țara noastră să fie atrasă în război", a spus șefa statului.

„Moldova este o țară mică, cu o armată străină pe teritoriul său. Ca să fie clar, mă refer la staționarea ilegală a contingentului militar rus în regiunea transnistreană - o încălcare flagrantă a statutului nostru de țară neutră. Prezența armatei ruse pe pământul nostru comportă riscuri de destabilizare, mai ales în contextul războiului din Ucraina", punctează Maia Sandu.

Potrivit Asociației „Promo-LEX”, Misiunea de Pacificare din Republica Moldova nu corespunde criteriilor misiunilor de pacificare agreate la nivel internațional. Misiunea este compusă din forțele beligerante și a fost impusă de Federația Rusă, parte a conflictului din 1992.

În Republica Moldova, există două contingente militare rusești – 400 de militari care fac parte din trupele de menținere a păcii și care au ședere legală, și până la 2.000 de militari, care staționează la depozitele de muniții de la Cobasna.

Prezența acestora din urmă este ilegală pe teritoriul Republicii Moldova. În contextul în care Rusia nu poate să își transporte militarii pe teritoriul Ucrainei din 2014, contingentul din Zona de Securitate este înlocuit cu militari care staționează ilegal la Cobasna.

Totodată, contrar voinței autorităților constituționale ale Republicii Moldova, Federația Rusă își menține ilegal pe teritoriul Republicii Moldova trupele.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter