Politic

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, se află la Kiev unde a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean, Denis Șmigal

Natalia Gavrilița la Kiev
Sursa video: TVR MOLDOVA

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, se află la Kiev unde a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean, Denis Șmigal. Achiziţia energiei electrice, construirea unui pod peste râul Nistru şi accelerarea parcursul european al celor două ţări candidate la aderare au fost subiectele abordate de cei doi prim-miniştri.

NATALIA GAVRILIȚA prim-ministrul Republicii Moldova: „Astăzi am discutat despre aprofundarea cooperării în sectoarele energiei, economiei, infrastructurii și transporturilor și despre pași suplimentari către o integrare mai profundă, împreună, în UE. Am vorbit și despre criza energetică comună cu care se confruntă atât Ucraina cât și Republica Moldova. Conexiunea la ENTSO-E și capacitatea de a comercializa energie electrică au fost cruciale în aceste vremuri dificile.”

Şefii executivelor de la Chișinău și Kiev au subliniat necesitatea continuării proiectelor comune de conectare a liniilor de transport, printre care şi lansarea liniei de cale ferată Basarabeasca-Berezino și a cursei de pasageri Kiev-Chișinău.

DENIS ȘMIGAL prim-ministrul Ucrainei: „Preconizăm ca până la mijlocul anului 2023 să semnăm un acord privind construcția unui pod rutier peste Nistru şi să înfiinţăm un punct vamal comun între ţările noastre. Acest lucru va extinde capacitățile noastre logistice comune.”

Totodată, prim-ministrul Ucrainei a mulţumit Republicii Moldova pentru primirea celor 85 de mii de refugiați ucraineni şi a declarat că este nevoie de intensificarea colaborării la frontiera moldo-ucraineană.

DENIS ȘMIGAL prim-ministrul Ucrainei: „Am convenit să continuăm cooperarea în domeniul apărării aeriene și să ne îmbunătățim controlul la frontieră. De asemenea, am stabilit că vom asigura mai multă securitate în regiunea transnistreană. De asemenea, vom accelera dialogul trilateral între Ucraina, Republica Moldova și România. În acest scop, în anul 2023 urmează să organizăm o reuniune a șefilor de guvern din aceste trei țări.”

La Kiev, Gavriliţa a fost însoţită de ministrul economiei, Dumitru Alaiba, şi de vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian. Ei au vizitat şi orașele Bucha și Irpin, distruse în urma atacurilor rusești asupra Ucrainei.

NATALIA GAVRILIȚA prim-ministrul Republicii Moldova: „Am fost profund întristată după ce am vizitat Bucha şi Irpin și asistând direct la consecințele brutalității trăite de civili nevinovați în aceste locuri. Condamnăm în termenii cei mai duri posibili agresiunea rusă împotriva Ucrainei, care este o încălcare gravă a principiilor fundamentale ale dreptului internațional. Moartea, suferința și distrugerea nu pot fi justificate.”

În cadrul aceleaşi întrevederi, cei doi premieri au semnat şi un acord privind cooperarea în domeniul învățământului superior, pe un termen de cinci ani. Una dintre prevederi se referă la acordarea reciprocă a burselor gratuite pentru licență, masterat și doctorat.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter