Actualitate

Republica Moldova ar putea trece cu bine de luna noiembrie, chiar dacă Gazprom a confirmat că va livra un volum de gaz redus. Experții ne îndeamnă să economisim

Republica Moldova ar putea trece cu bine de luna noiembrie, chiar dacă Gazprom a confirmat că va livra un volum de gaz redus. Experții ne îndeamnă să economisim

Republica Moldova ar putea trece cu bine de luna noiembrie, chiar dacă Gazprom a confirmat că va livra un volum de gaz redus, la fel ca în octombrie. Autorităţile afirmă că planul de economisire dă rezultate şi, în plus, există şi rezerve, iar vremea rămâne destul de caldă. Experţii spun, însă, că dacă nu vom continua să economisim am putea avea probleme cu furnizarea energiei electrice.

Gazprom a confirmat că, în noiembrie, va livra Republicii Moldova acelaşi volum de gaz ca în octombrie - 5,7 milioane de metri cubi pe zi, faţă de puţin peste 8 milioane cât s-a angajat prin contract. Pentru o mie de metri cubi de gaz vom plăti 821 de dolari. Autorităţile spun că vor insista ca Gazprom să-şi onoreze obligaţiile şi să livreze întreaga cantitate contractată. Dar chiar dacă asta nu se va întâmpla, responsabilii spun că Republica Moldova se va descurca.

CONSTANTIN BOROSAN, secretar de stat, ministerul Infrastructurii: „Acest volum care este livrat începând cu întâi noiembrie de 5,7 milioane metri cubi pe zi, acoperă cam 50 la sută din necesarul de consum ambelor maluri ale Nistrului. Din 148 milioane metru cubi cât este planificat pe malul drept vor fi acoperite circa 75-78 milioane metri cubi. Întreprinderile mari au trecut pe combustibil alternativ, mă refer la Termoelectrica.De asemenea două întreprinderi mari private, fabrici de zahăr deasemenea au trecut pe păcură. Cam aceste întreprinderi vor substitui 48 de milioane de metri cubi de gaze naturale. 5 la sută din volumul de gaze să fie redus, aici mă refer la instituţiile publice care vor fi încălzite pe biomasa, carbune.
Respectiv rămân 23 de milioane de metri cubi pentru a fi acoperite în luna noiembrie şi aici vreau să vă amintesc compania Energocom a achiziţionat deja mai mult de 100 de milioane de metri cubi de gaze naturale”.

GAZ NECESAR PENTRU LUNA NOIEMBRIE

GAZ NECESAR PENTRU MALUL DREPT AL NISTRULUI                                    148 mil. m3

GAZ DE LA GAZPROM PENTRU MALUL DREPT AL NISTRULUI                        75 mil. m3

GAZ ECONOMISIT DE ÎNTREPRINDERILE CARE AU TRECUT PE PĂCURĂ  48 mil. m3

DEFICIT DE GAZ                                                                                                                 23 mil. m3

REZERVE ENERGOCOM                                                                              peste 100 mil. m3

TELEFON: VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Dacă va fi  cald afară, prognozele arată că acest lucru va fi, 5,7 milioane de metri cubi, plus rezervele care le avem, păcura, cărbunele ne va permite să trecem luna noiembrie. Consumul de gaz, cel puţin din partea populaţiei în acest an va fi de două ori mai mic deoarece încălzirea cu lemne te costă undeva de patru ori mai ieftin decât cu gaz. Problema este în stânga Nistrului, problema este nu atât la Centrala de la Cuciurgan, că noi suntem gata să le livrăm gaz, cât sunt agenţii economici, presupun că cei din stânga Nistrului vor încerca să ne şantajeze, vor condiţiona livrarea de energie electrică de la Cuciurgan cu creşterea volumelor de gaz”.

Probleme ar putea apărea, însă, în ceea ce priveşte energia electrică. Autorităţile spun că, în orele de vârf, Republica Moldova are un deficit de până la 10 la sută, acoperit, însă, prin contractul de avarie cu România. În ultima săptămână se observă, totuşi, o tendinţă de economisire din partea populaţiei şi a firmelor.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Am început a da dovadă de responsablitate şi consumul în orele de vârf a scăzut. Dacă în mod normal noi cumpărăm energie electrică cu 1,76 leu. În orele de vârf, energia suplemnatră, nu toată, care nu ne ajunge este foarte scumpă, de aceea noi trebuie să facem economie, anume în orele de vârf şi după mine vom merge la deconectări în evantai pentru a evita majorarea de preţuri. Dacă nu va fi posibilă să luăm din stânga Nistrului, atunci energia produsă de noi plus energia importată din România ne va permite să asigurăm vreo 70 la sută din necesarul nostru de energie, va fi necesar să aplicăm regimul de evantai şi energia va fi mai scumpă”.

De săptămâna aceasta Republica Moldova mai are un as în mânecă. Bulgaria poate oferi acces la gaze naturale şi poate asigura transportul prin intermediul reţelelor BulgarTransGaz. 

Cele două ţări ar putea iniţia negocieri și pentru livrarea de energie electrică. Bulgaria este al treilea cel mai mare exportator de energie din Europa, pe platforma comună europeană. Republica Moldova poate apela la mecanismul de microfinanţare al UE pentru a beneficia de ajutor la cumpărarea curentului, iar Bulgaria este pregătită să garanteze această aprovizionare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter