Politic

Europarlamentarul român, Siegfried Mureşan și preşedintele Senatului României, Nicolae Ciucă, încrezători în parcursul european al R. Moldova

Europarlamentarul român, Siegfried Mureşan și preşedintele Senatului României, Nicolae Ciucă, încrezători în parcursul european al R. Moldova

Odată cu apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană vor exista tot mai multe încercări de destabilizare din partea Kremlinului, dar care vor eşua. De această părere este europarlamentarul român, Siegfried Mureşan. Şi preşedintele Senatului României, Nicolae Ciucă, care la fel se află într-o vizită oficială la Chişinău, a menţionat că Bucureştiul lucrează, în continuare, pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova.

SIEGFRIED MUREŞAN europarlamentar: „Au existat încercări de destabilizare – au eşuat. Vor mai exista şi cred că vor eșua în viitor. Federația Rusă încearcă să dezinformeze oamenii. Să facă propagandă, să propage ştiri false. Oamenii să ştie că Federația Rusă încearcă să folosească regiunea transnistreană în propriul lor interes.”

În cea de-a doua zi a vizitei sale la Chişinău, şi preşedintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a comentat situaţia din domeniul securităţii Republicii Moldova.

NICOLAE-IONEL CIUCĂ președintele Senatului României: „Din partea noastră există în continuare există sprijin şi discutăm cât se poate de aplicat şi concret modul în care putem să creștem capacitatea de rezilienţă a Republicii Moldova.”

Încercările de destabilizare sunt o consecinţă a apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, mai cred oficialii români. În prezent, Chişinăul şi Bruxelles-ul şi-au format echipe de negociatori şi este în plină desfășurare screeningul legislaţiei. Urmează conferința interguvernamentală Republica Moldova - Comisia Europeană.

SIEGFRIED MUREŞAN europarlamentar: „Eu cred că ea va începe în următoarele luni. Nu ştiu dacă va începe în martie sau în iunie, important este să se facă bine această evaluare ca negocierile să fie bine pregătite şi să înceapă cât de curând. Practic suntem la antrenamente, pregătim terenul şi foarte curând se va fluiera începutul meciului oficial. Timpul nu se pierde oricum progresele s-au făcut deja foarte rapid în ultimii 2 ani.”

Şi Nicolae Ciucă a vorbit despre dinamica în creştere a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, care vine la pachet cu diverse beneficii pentru cetăţeni. Chişinăul continuă să se bucure de sprijin tehnic şi financiar din partea ţărilor europene, inclusiv al României.

NICOLAE-IONEL CIUCĂ președintele Senatului României: „Am discutat despre un proiect de lege care vizează finanţarea primăriilor din România, care să primească bani pentru proiectul de înfrățire cu primarii din RM. Să fie o linie de finanţare separată pentru acest proiect. Sunt de asemenea proiectele care sunt în dezvoltare interenergetică şi în momentul de faţă discutăm de cel puţin două puncte de interconectare. Cel mai avansat este cel de la Suceava-Bălţi.”

Din toamna anului 2021 şi până acum, Uniunea Europeană a pus la dispoziția Republicii Moldova fonduri în valoare de 1,2 miliarde de euro.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter