Politic

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, doar trei partide ar ajunge în Parlamentul Republicii Moldova, sondaj de opinie

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, doar trei partide ar ajunge în Parlamentul Republicii Moldova, sondaj de opinie

Un sondaj de opinie prezentat astăzi de "SBS-Research" şi Comunitatea http://WatchDog.MD arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, doar trei partide ar ajunge în Parlamentul Republicii Moldova - Partidul Acţiune şi Solidaritate, Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor şi Partidul ŞOR.

Aproape 29 la sută dintre respondenţii la sondaj ar vota pentru Partidul Acţiunile şi Solidaritate în cazul unor eventuale alegeri parlamentare. 19,6% ar opta pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Partidul ŞOR ar acumula doar 6,4% din voturi. Formaţiunea politică a scăzut puternic în sondaje, cu aproape 5%, în doar o lună.

OPȚIUNI DE VOT Partidul Acțiune și Solidaritate 28,7% Blocul Comuniștilor și Socialiștilor 19,6% Partidul politic Șor 6,4% Nu am decis 20,6%

VALERIU PAŞA expert politic, președinte http://WatchDog.MD: "Ar putea fi o anumită fluctuație de moment. Pentru concluzii mai hotărâte, despre care sunt raporturile de forțe politice trebuie să vorbim în urma și a viitoarelor sondaje. Vedem o variație puternică – din ianuarie spre martie a crescut puternic numărul indecișilor, peste 10%. A scăzut un pic numărul celor care spun că nu ar veni la alegeri. Deci, vedem o volatilitate de comportament și sunt foarte importante aspectele ce țin de cei indeciși și cei care spun că nu merg la alegeri."

Participanții la sondajul de opinie au răspuns şi la întrebarea - pe cine ar vota în cazul unor alegeri prezidențiale. În primul tur, aproape 32% ar vota pentru actualul președinte, Maia Sandu. Aceasta ar fi urmată de Igor Dodon, cu aproape 18% şi Ion Ceban – cu doar 4,7%.

PREFERINȚE PENTRU FUNCŢIA DE PREŞEDINTE Maia Sandu 31,8% Igor Dodon 17,8% Ion Ceban 4,7% Vladimir Voronin 3,5% Ion Chicu 3,3% Nu am decis 17%

Sondajul a reconfirmat și faptul că cetăţenii au o atitudine mai bună faţă de ţările europene, decât cele din Uniunea Euroasiatică. Cât privește războiul din Ucraina, peste 38 la sută dintre respondenţi au spus că este o invazie nejustificată și nimeni nu a provocat Federaţia Rusă. Sunt și dintre cei ce cred că Rusia apără Donbasul.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ACUM ÎN UCRAINA? O invazie nejustificată, nimeni nu a provocat Federația Rusă 38,2% Rusia apără republicile populare din Donbas de atacurile Ucrainei 26% Este o operațiune de eliberare a Ucrainei de Nazism 13,3%

VASILE CANTARJI sociolog, SBS Research: "Pe de-o parte vedem că lucrurile par relative stabile. Pe de altă parte, constatăm că încet, dar constant, lucrurile par a deraia. Versiunea că în ţara vecină a avut loc de fapt o invazie nejustificată, încet, dar constant, se reduce ponderea – de la 43 la sută în martie 2022, la 38 la sută în martie 2023."

VALERIU PAŞA expert politic, președinte http://WatchDog.MD: "Din păcate, suntem nevoiţi să constatăm că, în pofida eforturilor jurnaliştilor, oamenii din Republica Moldova sunt încă foarte confuzi când sunt întrebaţi despre ... ce ştiu ei despre asta. Iată, peste 40 la sută nu ştiu cine câştigă mai mult pe câmpul de luptă."

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1000 de persoane, în perioada 24 februarie – 3 martie 2023 și are o eroare de plus, minus 3,1 la sută.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter